Hírek

Titkos koncertek: Sofar Sounds Budapest
2018. 01. 12.
Titkos koncertek: Sofar Sounds Budapest
Titkos koncertek: Sofar Sounds Budapest

A Pesti Vigadó adott otthont az év első titkos szobakoncertjének, a Sofar Sounds Budapestnek

A Sofar Sounds kezdeményezés valóban egy szobából indult, azonban napjainkban már a világ számos nagyvárosában jelen van. New York, Lisszabon, London, Bombay – csak négy abból a közel 400 városból, ahol imádják ezeket az intim, emberközeli koncerteket. Az események presztízsét pedig jól jelzi, hogy az egyik londoni kiadáson már olyan ismert formáció is fellépett, mint a Bastille.

A Sofar Sounds események lényege, hogy a dátumon kívül minden egyéb információ rejtve van a közönség elől: azt, hogy hova kell menniük csak előző napon, azt pedig, hogy kik lesznek a fellépők csak a helyszínen tudják meg az eseményre regisztráltak. A tér mindig más, általában olyan helyek, ahol a mindennapokban nem jelenik meg a zene: bármely szoba, iroda, nappali, könyvtár vagy épp hátsó kert helye lehet a varázslatnak.

És mi ebben a varázslat?

Olyan különleges, intim koncerteket kap a közönég, amelyek csak akkor és ott hallhatóak, és csak annak a pár embernek, aki értesül a koncertről. A belépést követően átveszi az uralmat a „pure music" – nincs más, csak a hallgató és a zene. A zenészek olyan környezetben játszhatnak, ahol minden róluk szól, és bátran, kvázi barátként kommunikálnak a közönséggel, akik azonnali visszacsatolást adnak, hiszen reflektálnak, kérdeznek tőlük, és beszélgetnek velük. Olyan is előfordult már, hogy egy közös zenéléssel ért véget a koncert, ahol zenész és zenekar a közönséggel közösen játszott a hangokkal. 

Fülelés, koncentrálás, átszellemülés. 

A Pesti Vigadó rendhagyó helyszínnek számított, hiszen nem a megszokott szobakoncert érzést hozta, azonban a fennkölt környezet mellett tökéletesen kivitelezhető volt az intim és néha már-már transzba hajló zenehallgatás.

Nézd meg a képgalériát!

Musica Moralia - azaz Meggyesházi Éda – volt az első fellépő, aki éteri hangjával és cimbalom játékával teljesen lenyűgözte a közönséget. Zenéje harmonikus és varázslatos összjátéka az experimentális poszt-folk hangoknak és a csendnek, minden pillanatnak súlya van. Musica Morália olyan fellépők mellett lépett már fel, mint Agnes Obel, akit Dánia legtehetségesebb kortárs női előadójaként tartanak számon.

Az est második vendége Váczi Eszter és a Quartet volt. Több dalt hoztak a 2017 szeptemberében megjelent Egy perc című albumról, játszottak letűnt szerelmekről, derűről és nosztalgiáról. Személyes kedvencünk a Carrousel (Körhinta) című szám volt, melyet eredetileg Edouard Baer színész-énekessel (Isten nagy, én kicsi vagyok; Asterix 4) közösen, francia nyelven énekelnek.  Eszter csodálatos karaktere és a quartet játéka megtöltötte a Déli termet.


Te is ott voltál a koncerten? Küldd el a képeidet a kommunikacio@vigado.hu e-mail címre. Lássuk, te hogy láttad aznap este a világot!