Foglalkozások

Élménypedagógiai programok

A Vigadó Galéria foglalkozásainak elsődleges célja a köznevelésben megvalósuló művészeti nevelés kiegészítése, az intézmény kiállításaihoz és épületéhez szervezett, rendszeresen megrendezett közművelődési programok, valamint művészeti és művészetpedagógiai foglalkozások által.

 

I. ÉPÜLETFELFEDEZŐ FOGLALKOZÁS

Ajánlott korosztály: 6-12 évesek
Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)
Időtartam: 90 perc
Foglalkozás ára: 500 Ft/fő
A foglalkozás egész évben kérhető.

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel. Jelentkezés a foglalkozásokra.

 

A foglalkozás során régmúlt korokba utazunk, meséket szövünk és felfedezünk, együtt ismerjük meg a Pesti Vigadó izgalmas múltját! Az órán a város és az épület történeteit idézzük fel, találkozunk a Redoute és a Vigadó egykori látogatóival, rácsodálkozunk a helyszín jeles eseményeire, tesszük mindezt a gyerekek interaktív, játékos bevonásával. A gyönyörű Feszl-palota egyes tereinek bejárása után a művészi önkifejezésnek is utat engedünk: közösen alkotjuk meg saját, személyre szabott „pop-up Vigadónkat".

 

II. TÜNDÉRSZÉP ILONA x ÁRGYÉLUS -- SZÉPHISTÓRIA 2019

Érzékenyítő program a 13-18 éves korosztálynak

Ajánlott korosztály: 13-18 évesek
Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)
Időtartam: 90 perc
Foglalkozás ára: 500 Ft/fő

A foglalkozás pedagógiai céljai: személyiség és közösség fejlesztése, csapatépítés, infokommunikációs tapasztalatszerzés, összefüggésekben való gondolkodás erősítése.
Kapcsolódó tantárgyak: mozgóképkultúra és médiaismeret, rajz és vizuális kultúra, magyar nyelv és irodalom.
A foglalkozás egész évben kérhető.

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel. Jelentkezés a foglalkozásokra.

 

A Pesti Vigadó Díszlépcsőházát Than Mór és Lotz Károly ikonikus alkotásai díszítik. A csodaszép Tündérpalota hatalmas falképén és frízén egy korabeli képregény tárul elénk: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi históriája. A történet számos olyan elemet és eseményt tartalmaz, amely mai társadalmunk mindennapjait is átszövi, amely mindig aktuális szocializációs kérdéseket feszeget. Ezen a foglalkozáson a fiatalokkal kettős szerepbe bújunk: történetet olvasunk és történetet írunk, megalkotjuk az ismert mese kortárs interpretációit, alkalmazva a képzelet erejét és a kézügyességet éppúgy, mint a modern technológiát. Mese ármányról és szerelemről, árulásról és barátságról, kitartásról és elhagyásról: állandó pedagógiai program 13-18 éveseknek a Pesti Vigadóban.

A foglalkozás különösen ajánlott csapatépítő gyanánt, osztályfőnöki órák, táborok, közösségépítő helyszínek és rendezvények számára.

 

III. "NEMZETI LÉTÜNK VAN KÉRDÉSBEN"

Kihelyezett tanóra 2020. március 11-én az 1848-49-es eseményekről a Pesti Vigadóban.

Időutazás a reformkorba egy autentikus helyszínen, amelynek sorsa összefonódott a nemzet eseményeivel.

Ajánlott korosztály: 13 éves kortól
Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)
Foglalkozások kezdetének tervezett időpontja: 9:30; 10:30; 11:30; 13:00; 14:00
Időtartam: kb. 50 perc
Foglalkozás ára: 500 Ft/fő

További információ és jelentkezés a galeria@vigado.hu címen.

 

Ugyanazon ajtóknál, hol élvvágy-dagasztotta keblekkel szoktunk beszökellni, ma megrendülve éreztük valónkat, mert vigalmak helyéből a nemzeti akarat szentegyháza lőn." – állt a Pesti Hírlap hasábjain 1848. július 5-én. A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének" képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Az egykor fényűző báloknak és hangversenyeknek otthont adó épületben színre lépett a politika: falai között korszakalkotó eszmék és emberek találkoztak. De kik is lépték át a Redoute küszöbét? Milyen volt a pesti belváros a 19. század derekán? Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kihelyezett tanóránk célja az iskolában elsajátított ismeretek újraértelmezése, a korabeli élet és a város megismerése; a pedagógusok munkájának segítése, a tananyag szemléletesebbé tétele.

 

***

Az intézménybe ellátogató fiatalok a Pesti Vigadó különleges tereiben és kiállításain változatos tanulási formákon keresztül ismerkedhetnek meg a művészetek számos területével, a Pesti Vigadó aktuális tárlataival, a művészettel nevelés eszközei által. Az intézmény emellett ismeretterjesztő, kompetenciafejlesztő füzetek és csapatépítő feladatok segítségével az épület játékos felfedezését is lehetővé teszi különböző korosztályok számára.

A Pesti Vigadó foglalkozásainak célja az, hogy közelebb hozzák a művészetet a gyermekekhez, miközben fejlesztik a résztvevők esztétikai érzékét, elősegítik kreativitásuk kibontakozását, és nyitottabbá teszik őket a világra és a művészetekre. Amellett, hogy célunk a kiállított alkotások befogadása és megértése, a kiállítás mondanivalójának közös feldolgozása, foglakozásainkon lehetővé válik az elmélyülés, az alkotói szabadság megélése, a művészettörténeti, kultúrtörténeti, történeti ismeretek közvetítése, a kortárs művészet sajátosságainak és a képértelmezési technikáknak a megtanítása.

Kapcsolat:

Kiállításszervezési Csoport
06 (1) 328-3333
galeria@vigado.hu

Jelentkezés a foglalkozásokra

Értékelő kérdőív pedagógusoknak

- Felfedezőfüzet: Pillantson bele a kiadványba! 

A felfedezőfüzet a 10-16 éves korosztály számára kínál izgalmas feladatokat az épület megismerésére. A füzet segítségével a Pesti Vigadóba látogató családok, csoportok kalandos utazáson vehetnek részt, bejárhatják a épület izgalmas tereit és zugait, miközben rejtvényeket és rejtélyeket fejthetnek meg. „Pincétől a padlásig" kalauzoljuk körbe a látogatókat az ingyenes kiadvánnyal, és avatjuk be őket az épület múltjának és jelenének érdekességibe.