Koncert 2017.05.24. 18:00
Lajtha László hangverseny

Konferencia, kiállítás, népzene-néptánc bemutatók és hangverseny Lajtha László zeneszerző, népzenekutató születésének 125. évfordulója tiszteletére.

125 éve, 1892-ben született Lajtha László zeneszerző, népzenekutató, zenetanár, a Francia Szépművészeti Akadémia levelező tagja. Bartók és Kodály kortársaként, sok tekintetben az ő pályájukhoz hasonló, de mégis teljesen önálló, az idősebb kortársakétól független pályát futott be.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata egésznapos konferenciával, kiállítással és hangversennyel emlékezik meg a XX. századi magyar zenetörténet e nemzetközi mércével is jelentős alkotójáról és tudósáról. Az előadók között lesz Berlász Melinda, Solymosi Tari Emőke, Ozsvárt Viktória, Windhager Ákos, Sebő Ferenc, Pálóczy Krisztina, Fehér Anikó, Szekfü András. Az esti koncerten Vörös Szilvia, Bíró Zsófia, Razvaljajeva Anasztázia, Zétényi Tamás és muzsikustársaik Lajtha és a rá oly erősen ható francia zeneszerzők műveiből szólaltatnak meg néhány gyöngyszemet.      

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Felhívjuk a program iránt érdeklődők  figyelmét, hogy a konferenciára és a hangversenyre külön kell regisztrálni.  

A konferenciát követően 18:00 órától hangversenyt hallhat és láthat a közönség Lajtha, Debussy és Ravel műveiből.

A hangversenyt bevezeti: Solymosi Tari Emőke

Program:

Lajtha: Trió hárfára, fuvolára és gordonkára, Op. 22, 1935

Debussy: Prélude à L’après-midi d’un faune (Előjáték az Egy faun délutánjához), 1894 – Dan Reiter átirata fuvolára, hárfára és gordonkára

Ravel: Sonatine (Szonatina), 1905 – Carlos Salzedo átirata fuvolára, hárfára és gordonkára  

Lajtha: Trois nocturnes (Három noktürn) énekhangra, fuvolára, hárfára és vonósnégyesre, Op. 34, 1941  


Előadók:

Vörös Szilvia – ének, a 2014-es I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny győztese

Bíró Zsófia – fuvola

Razvaljajeva Anasztázia – hárfa

Rácz József és György Boglárka – hegedű

Szűcs Boglárka – brácsa  

Zétényi Tamás – gordonka

 

A Lajtha László konferenciára és hangversenyre külön kell regisztrálni. A konferencia programjáról a részletes információkat és a regisztrációt az alábbi linkre kattintva érheti el. 

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről