Kiállítás 2017.04.13. - 2017.05.28.
Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság

Nemzetközi Kárpit 3. 2017.

A kárpitművészet a civilizáció tükre (Phyllis Ackerman), egy több ezer éves művészeti kifejezésmód, ami őrzi hagyományait és közben változik, ahogy a civilizáció is változik. Napjainkban a fotografikus gondolkodás és az informatikai technológiák széleskörű elterjedése a kompozíció megtervezésétől a kész művekig vezető lassú és bonyolult folyamatot lényegesen egyszerűbbé tette.

Az Apokalipszis témájával a kárpitművészek egy olyan korai időszakra kívánnak reflektálni, amikor a kárpitok, az igazán monumentális középkori képsorozatok, névtelen miniátorok által lettek fölnagyítva, és a mai óriásplakátjaink reklámfelületeihez hasonlóan szolgálták a templomi igehirdetést. A Nemzetközi Kárpit 3. 2017 a magyar kárpitművészet bölcsőjeként ismert Gödöllői Műhely jelentőségére is utalni kíván. A kárpitkészítésnek ezt a módját művelte Ferenczy Noémi és az őt követő textilművészek több generációja is. A kiállításon látható alkotások nemcsak technikailag, de a képfogalmat illetően is aktuálisak, és egyre kihívóbb módon figyelmeztetnek a művészet és civilizáció egyetemes felelősségére.

A kiállítás a Magyar Kárpitművészek Egyesületének szervezésében valósul meg.

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A 260 m2-es kiállítótér az épület korábban kihasználatlan padlásának terében, a 2014-es felújítás során született meg. bővebben a helyszínről