-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem

A Nagy Háború 1914

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti, az Iparművészeti és Tervezőművészeti, valamint Film- és Fotóművészeti Tagozata kiállítást rendez az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Vigadóban.

„A kortársak által Nagy Háborúnak nevezett első világháború eseményei az első pillanattól kezdve megjelentek a kortárs művészek műveiben, meghatározó módon befolyásolták például Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Vaszary János munkásságát, a véres harcok s a háború utáni békekötés egyéni sorsokat és országhatárokat átíró hatása folyamatosan nyomon követhető volt a huszas-harmincas évek művészetében is. A XX. század második felében évtizedeken át tabunak számított a téma, így különösen fontosnak tűnik a kortárs magyar művészet számára a lehetőség, amelyet az a kiállítás jelent, amelyet az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia rendez a Vigadóban a képzőművészeti, a fotóművészeti, az iparművészeti és a filmművészeti tagozatok tagjainak valamint meghívott művészeknek a műveiből. Mintegy félszáz alkotó munkái kerülnek közönség elé, festmények, szobrok, grafikák, fotók, installációk, filmek, iparművészeti alkotások. A kiállítás célja, hogy azokon a reflexiókon keresztül, amelyekkel a kiállítók reagálnak a látszólag távoli, ám az emberiség s ezen belül különösen Közép-Európa történetét ma is meghatározó eseményekre, megerősítse a kulturális emlékezetet, s ezen keresztül a XXI. század elején a Kárpát-medencében élő magyarság identitástudatának meghatározásához is támpontokat adjon.”   

P. Szabó Ernő művészettörténész

 

A kiállítás fővédnöke Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter, kurátorai P. Szabó Ernő művészettörténész és Prutkay Péter képzőművész, az MMA rendes tagja.

Bővebb információ az MMA honlapján olvasható.

Időpontok
2014.12.04. 10:00-2015.02.01.