-
Ismeretterjesztés

Helyszín: Vigadó

Felhívás oktatási intézmények részére

A Magyar Művészeti Akadémia lehetővé teszi, hogy az általános- és középiskolák osztályai 2015. december 31-ig személyenként 200 Ft-os látogatási díj ellenében tekinthessék meg intézményei ‒ a Pesti Vigadó és a Műcsarnok ‒ épületét, valamint az épületekben lévő kiállításokat. Ezek közül több is szorosan kapcsolódik a tananyaghoz.

A Pesti Vigadóban 2015. április 30-tól június 14-ig látható a Magyar Művészbabák című kiállítás, amelyen az érdeklődők textilből, kerámiából, porcelánból készült fantázia- és groteszk babákat, népviseletes-, történelmi kosztümös- és játék babákat tekinthetnek meg. Bertalan Tivadar festő, grafikus, látványtervezőnek, az MMA rendes tagjának augusztus végétől október 17-ig, Csikós Attila építész, jelmez- és díszlettervezőnek, az MMA rendes tagjának október 10-től november 29-ig látható kiállítása. Adventhez kapcsolódik a november 28-tól év végéig látogatható szakrális néprajzi kiállítás, amelynek tárgyi anyaga Erdélyi Zsuzsanna Nemzet Művésze díjas néprajztudós, az MMA néhai tagjának kezdeményezésére évtizedek alatt gyűlt össze. Az értékes, ritka, különleges, jómódú családokból, egyházi személyektől származó apácamunkák és míves darabok együtt láthatók majd a szegény falusi asszonyok egyszerű rózsafüzéreivel, szentképeivel, ügyes kezű faragók fakeresztjeivel, háziszőttesekkel, csodálatos hímzésekkel, gazdagon festett húsvéti tojásokkal, a kéziratos imafüzetekkel, érmékkel, imakönyvekkel.

 

A Műcsarnokban április 25-től július 19-ig látogatható az Itt és most ‒ Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015 című kiállítás, amely az elmúlt tíz esztendő magyar képzőművészetének áttekintésére vállalkozva az ezredforduló utáni rövid időszak releváns jelenségeit, jellemző alkotásait és kevésbé ismert dimenzióit kívánja láttatni. A nyáron, augusztus 6-án nyitó szlovén szezon több egymást kiegészítő kiállításból áll. A szlovén kortárs festészeti kiállítás mellett megismerkedhetünk Jozef Plecnik szlovén építész jelentős életművével, Aquila János középkori freskófestő részben a mai Szlovénia területén található templomokba készített freskóival és a freskófestés technikájával, illetve az Alsólendván született Zala György szobraival, különös tekintettel az életmű Hősök terével való kapcsolatára. A kiállítás szeptember 27-ig látogatható.

 

Az épületek hétfőtől péntekig, az intézmények nyitvatartási idejében előzetes bejelentkezés után, visszaigazolást követően látogathatók. Jelentkezni a kozonsegszolgalat@vigado.hu ill. a csoka.edina@mucsarnok.hu e-mail címen lehet.

Időpontok
2015.05.01.-2015.12.31.