-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria (Alsó- és Földszint)

Schrammel Imre életmű-kiállítás

Rendkívüli belső erővel formálja meg különleges figuráit, amelyek - amint elkészülnek - szinte életre kelnek. A személyiségét jellemző energiával, mindig új és új technikai ötletekkel, mély ismeretekkel szinte megbolondítja a kezébe kerülő anyagot, amely behódolva a művésznek folyamatosan különleges értéket és minőséget teremt. 

A Magyar Művészeti Akadémia az újonnan megnyíló Pesti Vigadóban Schrammel Imre életmű-kiállítást rendez a Munkácsy-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas, érdemes művész, továbbá számos, rangos külföldi elismerés birtokosa és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja műveiből a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 28-ától.

Az 1933-ban Szombathelyen született Schrammel Imre alkotásaival, elméleti, szimpózium vezetői munkásságával, valamint technikai találmányaival egyik megújítója az ezredvég magyar és egyetemes kerámiaművészetének. 1952-57-ig a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol Borsos Miklós és Gádor István voltak a mesterei. 1966-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki. A Faenzai Kerámiabiennálén 1974-ben aranyérmet, később nagydíjat kapott. Számos egyéb nemzetközi elismerés után 1991-ben kapta meg a Kossuth-díjat. 1958-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára, 1993-99 között rektora volt. 1981-től a Nemzetközi Kerámia Akadémia vezetőségi tagjaként dolgozott, 1986-ban alelnöke lett, ezenkívül több tengerentúli és európai egyetem vendégprofesszorává avatta. Az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja, majd 2011 óta a köztestület rendes tagja.

A művész 1969-ben szervezte meg az első siklósi kerámia szimpóziumot, ezzel elindította a magyar szimpózium mozgalmat, amely a nemzetközi művészcsere révén a korszerű művészeti áramlatok megismerésének hosszú ideig egyedüli fóruma volt.

Schrammel rendkívüli belső erővel formálja meg különleges figuráit, amelyek – amint elkészülnek - szinte életre kelnek... A személyiségét jellemző energiával, mindig új és új technikai ötletekkel, mély ismeretekkel szinte megbolondítja a kezébe kerülő anyagot, amely behódolva a művésznek folyamatosan különleges értéket és minőséget teremt.

Biztos tudással, zavarba ejtő tehetséggel készültek és készülnek művei. A most kiállított válogatott alkotásai március 28. – június 29. között az újonnan megnyíló Pesti Vigadóban tekinthetőek meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Magyar Művészeti Akadémiával közös programként.

 

Tisztelt Látogatóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2014. március 28-án, 15 órától a kiállítás szakmai megnyitóját tartjuk. A rendezvény zártkörű, 17 óráig a kiállítást kizárólag a meghívóval érkező vendégeink látogathatják. Szíves megértésüket kérjük!

A kiállítás a szakmai megnyitót követően természetesen újra várja kedves vendégeit!

 

Fotó: Szelényi Károly

 

Időpontok
2014.03.28.-2014.06.29.