Koncert

Helyszín: Díszterem

Várdai István gordonkaestje

A XIII. Nemzetközi Brahms Verseny és a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első helyezettje, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj birtokosa Várdai István gordonkaestjével lép fel az újonnan megnyílt Vigadóban 2014. május 13-án.

A pécsi származású Várdai István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard  Latzko növendéke volt, majd 2010-2013 között Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként  folytatta tanulmányait, 2013-tól pedig a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől  tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja, Schiff András és Starker János.

Pályája során több nemzetközi verseny díjazottja-nyertese: 2008-ban 1. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Berlinben az Emanuel Feuermann  Gordonkaversenyen 2006-ban a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában  rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt.  A világ számos városában lépett fel, mint például New Yorkban (Carnegie Hall), Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Hágában, Moszkvában, Szentpétervárott, Firenzében, Tokióban és Pekingben. Olyan nagyhírű karmesterekkel  és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga,  a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Mariinsky Színház Zenekara és a Liszt Ferenc  Kamarazenekar. Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive Fesztiválon, a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a  Schwetzingeni Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Vendégművészként szerepelt 2009-ben a Szentpétervári Gergiev Fesztivál, a  spanyolországi Pablo Casals Fesztivál, valamint a Radio France Festival Montpellier programjaiban. A 2012. esztendőben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t.

Nemzetközi sikerei mellett a magyarországi elismerések sem maradtak el, amit jól mutat, hogy 2009-ben magyar zeneművészet kategóriában Junior Prima-díjjal tüntették ki.

Első lemeze 2009 októberében jelent  az Ysaye Records gondozásában, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev szonátája, valamint Janáček  egy kompozíciója hallható. A következő esztendőben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths által vezényelt  Camerata Schweiz közreműködésével.

Az újonnan megnyílt Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának szervezésében lép fel május 13-án lemezbemutató hangversenyén. Az est során zongorán közreműködik a kanadai Walter Delahunt. A műsor során felhangzanak Martinů,  Mendelssohn, Beethoven, Popper Dávid, Rossini és Paganini művei.

 

Időpontok
2014.05.13.-19:30