Koncert 2019.02.17. 19:30
Az Alteo bemutatja: BDZ – Az energia hangja

Jegyárak

3.000 Ft; 4.000 Ft

Beethoven-koncertsorozat a Pesti Vigadóban / 1

Beethoven: Prométheusz teremtményei – kísérőzene

Beethoven: V. szimfónia

Vezényel: Hollerung Gábor

„Beethoven zenéje megnyitja a zsilipeket a borzongás, a félelem, a rémület, a fájdalom áradata előtt, és felébreszti a végtelen vágyakozást, azt, ami a romantika lényege. Beethoven tisztán romantikus, és éppen ezért valóban zenei komponista; talán ezzel függ össze, hogy a határozatlan vágyakozásnak teret nem adó vokális zenét, amely csak a szavakkal jelölt affektusokat ábrázolja, Beethoven kevesebb sikerrel művelte, s hogy hangszeres zenéje ritkán szól a tömegekhez.” E. T. A. Hoffmnann így ír Beethoven művészetéről híres Beethoven-cikkében.

A Budafoki Dohnányi Zenekar új Beethoven-sorozatának, melynek célja, hogy Beethoven életművének egy színes keresztmetszetét mutassa be közönségük számára, első előadása ez a hangverseny.

A sorozat első darabja a Prométheusz teremtményei 1801-ben született, Beethoven egyetlen egészestés balettzenéje, mely Salvatore Vigano balettáncos librettójára készült. A szöveg sajnos elveszett, de a teljes partitúra megőrződött. A bécsi Bugtheater-ben mutatták be 1801. március 28-án, és 28 előadást ért meg. A nyitánya önálló koncertdarabként is szerepel azóta. L. Lockwood zenetudós szerint ez a mű könnyebb és derűsebb mint Beethoven többi, koncerttermekbe szánt zenéje. Beethoven később több művében is felhasználta a Prométheusz témáit: a Nyitány fő témáját az I. szimfóniában, a Finálét pedig az Eroica szimfóniájának negyedik tételében és az Eroica variációkban.

A második részben a szerző egyik legismertebb alkotása, az V. szimfónia hangzik fel, melynek nyitó motívumáról maga Beethoven is így nyilatkozott: „Így zörget a sors az ajtón.” Maga a szimfónia az ember kétségbeesett küzdelmét és az emberi akarat végső diadalát mutatja meg.

Szervező: Budafoki Dohnányi Zenekar

Jegyvásárlás

Amennyiben az Alteo bemutatja: BDZ - Az energia hangja című koncertek különböző időpontjaira kettő jegyet vásárol, akkor 15% kedvezményt; amennyiben három jegyet vált 25% kedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény egyidőben történő vásárlások esetében érvényes.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről