Ismeretterjesztés 2018.09.07. 09:30
Élő Műemlék (2.nap)

Jegyárak

Díjtalan belépés

Rekonstrukció, de hogyan? A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és Művészetelméleti Tagozata a műemlék kortárs építészeti kezelését, műemlék és kortárs építészet viszonyát vizsgáló konferenciája.

Az utóbbi tíz évben Magyarországon is fölerősödött a társadalmi és a szakmai párbeszéd, és gyakran vita arról, hogyan nyúlhatnak az építészek és megrendelőik a műemlék épületekhez?

Az MMA konferenciája a társadalmi és szakmai párbeszéd elmélyítését, az eltérő álláspontok higgadt kifejtését tűzi ki céljául. A műemléki szemlélet változásának korát kívánja bemutatni a gyakorló építészek megközelítésében, valamint a kérdés esztétikai és társadalmi háttérproblémáit elemezni az elméleti szakemberek segítségével.

Az UNESCO és az ICOMOS állásfoglalásaiban, kartáiban az utóbbi három évtizedben jól követhető a műemlék, a kulturális örökség, a történeti városi táj fogalmainak átalakulása, amely a társadalmi igények és a műemlékhez való viszony folyamatos változását jelzi.

Van-e köze a területén található, sajátnak tekintett, műemlékéhez egy helyi közösségnek, például egy önkormányzatnak, s lehet-e ezáltal köze saját múltjához?

Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy elfogadhatóvá váljon a rekonstrukció eddig elutasított megoldása egyes műemlék épületek, vagy együttesek használatában?

További információk

***

Ide kattintva lehetséges regisztrálnia a konferencia 1.napjára.

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről