Ismeretterjesztés 2017.09.14. 17:00
Jókai Anna: Átvilágítás című könyvének bemutatója

Kritikus és őszinte, amikor visszatekint a megtett útra, nem tagadja el, nem tagadja le a buktatókat, az elkövetett bűnöket, hibákat. 

„Ez a maga műfajában is szokatlanul őszinte vallomás-regény egyszerre rajzolja meg egy, a múlt század első harmadában született, a harmincas-negyvenes években felcseperedett gyermek, majd fiatal ember fejlődéstörténetét, és annak a kegyetlen történelmi korszaknak, annak a torz és tragikus társadalmi valóságnak is a karakterét, amelybe beleszületett, amely megszabta élete lehetőségeit.  Jókai Anna nem a megszépítő messzeség opálos szemüvegén át nézi a maga, a családja vagy a környezete útját, történetét: kritikus és őszinte, amikor visszatekint a megtett útra, nem tagadja el, nem tagadja le a buktatókat, az elkövetett bűnöket, hibákat. Mai  szellemi igényessége, ismert erkölcsi elkötelezettsége nyilatkozik meg életútja minden szakaszának, sorsa alakulásának mérlegkészítésekor is „Attól a sötét Józsefváros gangján, a poros leander alatt kucorgó, copfos, vézna kislánytól – a Jókai Annáig. A gúny-övezte gyermektől a ’híres, tisztelt’ írónőig… megvalósítottam, amit 18 éves koromban a kis fekete füzetbe magamnak megjósoltam: író lettem!... de ami ennél is több: közvetítő (meglehet, még kezdetleges fokon) az ember egyre világosabb lelke és Isten szándéka között…”

Mezey Katalin

 

Köszöntőt mond:

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

 

A könyvet bemutatja:

Balog Zoltán,

az emberi erőforrások minisztere, valamint

Mezey Katalin,

a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője.

 

Közreműködik:

Ráckevei Anna és

Újhelyi Kinga színművész


A belépés ingyenes, de előzetes, online regisztrációhoz kötött.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvényre szóló valamennyi hely betelt, ezért a regisztrációt lezártuk.

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről