Kiállítás 2018.12.01. - 2019.01.27.
Kókay Krisztina ’75 – a vonal misztériuma

Jegyárak

1.500 Ft

Kókay Krisztina grafikus és textilművész négy évtizedet meghaladó alkotói munkásságának emblematikus szövött falikárpitjaiból, textilre festett grafikáiból, egyedi és sokszorosított rajzaiból válogatott jubileumi tárlat kínál bepillantást és nyújt transzcendens alternatívát a posztmodern pánik csalódottságtól átitatott indulatából meghasadt valóságnak, valamint a dekonstruktív művészet téves optimizmusának és az öncélú kiteljesedésbe vetett bizonyosság kritikájának. 

A koherens értelem és az isteni szándék egyetemes megfogalmazásának igénye a kollektív emlékezethez és az univerzális megtapasztalás őstípusához kötődik, amely helyet kínál mindannak, ami közösségi vagy megosztható.

"Nyomot hagyott minden gondolat, érzés és indulat a papíron."

- Kókay Krisztinával beszélgettünk '75 - A vonal misztériuma című jubileumi kiállításáról és a négy évtizedet meghaladó alkotói munkásságáról. 

Széthulló, összefüggéstelen és elidegenedett átmeneti korunkban a rend újraértelmezése és a létezés spirituális vonatkozása kapcsol ehhez a világhoz, amelyben szintézisre jut a kozmoszon átragyogó isteni fényben a dualisztikus gondolkodáson felülemelkedő középút feloldhatatlan feszültsége. Kókay Krisztina absztrakt képi világának központi szervező egysége a vonal, amely egyfelől a textilt életre hívó elemi szál fundamentális alaptulajdonságát multiplikálja, másrészről a grafikai transzformációk kompozíciós rendjét határozza meg. Egyéni hangvételű útkeresése során az értelmet és a jelentést definiálja újra, a törvényszerűségek és szabályszerűségek önfeledt játékát szemlélteti saját látásmódjának középpontjából kimozdulva.

Keppel Márton, művészettörténész

A kiállítás 2018. december 1. és 2019. január 27. között látogatható.

 

TÁRLATVEZETÉS

Időpont: 2019. január 17. (csütörtök) 14:00

Tárlatvezetéssel egybekötött katalógusbemutatót tart: Keppel Márton művészettörténész és Kókay Krisztina textil- és grafikusművész.

A rendezvényen való részvételi szándékát kérjük január 16-ig jelezze a galeria@vigado.hu e-mail címen!

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A 260 m2-es kiállítótér az épület korábban kihasználatlan padlásának terében, a 2014-es felújítás során született meg. bővebben a helyszínről