Kiállítás 2018.10.09.
Magyar Gábor kiállítása

Jegyárak

800 Ft

A 35 év terméséből válogatott képek kiállítása egyfajta visszatekintés, összegzése egy folyamatos munkának.

A kiállított művek fő motívuma a cseppforma, és az abból született konstrukció. Ez a „csepp” motívum az európai ikonográfia két alapformájára vezethető vissza: a kör vagy gömbformára és a háromszögre. A kör, a gömb a „tökéletes” forma: a kör mint glória, a gömb mint a nőiség, a biztonság, az univerzum, az anyagi valóság, a térbeliség képzetének felidézője. Ezzel szemben a háromszög a szellemi-lelki valóság, az intuíció, a teremtés, a keresztény ikonográfiában a Szentháromság szimbóluma. Hegyes-éles mivolta a férfi princípiumhoz kapcsolódhat.

A két forma találkozásából született ambivalens forma a csepp mindkét jelleget hordozza magában, így természeténél fogva univerzális. Ez az egyszerre nyitott és zárt, a gömb és a gúla szimbiózisát megvalósító térhatású geometrikus alakzat egyszerre kelt antropomorf képzeteket is, egy emberi fej leegyszerűsített sémáját idézve. Térben kivitelezhetetlen mivolta és a térbeliség érzetét megjelenítő formája közötti feszültség a racionalitás és az intuíció együttes jelenlétére utal.

Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata

A kiállítás látogatható: 2018.október 9. és november 18. között.

További információ

Helyszín

Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem A Vigadó Galéria V. emeleti, 360 m2-es kiállító terme a tetőtér 2014-es beépítésével jött létre. bővebben a helyszínről