Ismeretterjesztés 2017.09.20. 09:00
Medgyaszay István-emlékkonferencia

Medgyaszay a 20. századi közép-európai építészet egyik kimagasló alakja. 

Alkotásai mégis - a hazai és nemzetközi építészet történetében - jelentőségükhöz képest alulértékeltek. Az előadások azzal a céllal vizsgálják a maga idejében külföldön is hírnevet szerzett alkotónak a romantikus és orientalizáló stílusból, a kárpát-medencei népi építészetből táplálkozó, a vasbetonszerkezeteket újító módon használó, valamint az építészet és ornamentika viszonyát új alapokra fektető, mintegy hat évtizedet átfogó életművét, hogy a modern építészet európai, regionális és hazai fogalmát árnyalva újraírják Medgyaszay építészettörténetben elfoglalt helyét és az építőművész művészettörténeti jelentőségét.

Medgyaszay István egyes művei a közelmúltban örvendetesen megújultak, és továbbra is eredeti funkciójukat töltik be. Mások állapota aggasztó, sőt, egyik alkotása a mai „modernizáció” áldozatává is vált. A konferencia az életmű hazai kutatásában elért újabb eredmények bemutatása mellett ezért a modern építészet és a műemlékvédelem kapcsolatának tisztázására is vállalkozik.

Fotó: Gyukics Péter

Bővebb információkért kérjük, látogasson el a Magyar Művészeti Akadémia weboldalára.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvényre szóló valamennyi hely betelt, ezért a regisztrációt lezártuk.

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről