Koncert 2018.03.05. 19:30
Mester és tanítványai

Jegyárak

INGYENES

MINDEN JEGY ELFOGYOTT! Halmai Katalin énekművész és növendékeinek hangversenye - A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak hangversenysorozata

Műsor: 

W. A. Mozart: DON GIOVANNI 

Donna Elvira áriája: „Ah chi mi dice mai…” - Halmai Katalin 
Leporello áriája: „Madamina! Il catalogo e questo…” - Csölley Martin 
Don Giovanni és Zerlina recitativo és duett: „Alfin, siam liberati…Lá cidarem la mano…” - Kósa Lőrinc - Lőkösházi Mária 
Don Ottavio áriája: „Dalla sua pace…” - Bartos Barna 
Donna Anna recitativoja és áriája: „Crudele! … Non mi dir bell’idol mio…” - Békefi Edina
Don Giovanni pezsgőáriája: „Finch’han dal vino…” - Kósa Lőrinc 

szünet 

Olasz dalok és áriák 

V. Bellini: Két canzonetta - Ress Tamás 

F. P. Tosti: Két canzonetta - Katona Lóránt 

V. Bellini: I Capuleti é i Montecchi 
Giulietta áriája: „Eccomi…Oh, quante volte…” - Lőkösházi Mária 

G. Verdi: L’esule - Kissjudit Anna 

G. Verdi: La Traviata 
Violetta áriája: „É strano…follie, follie…Sempre libera…” - Tatai Nóra 
Alfredo áriája: „Lungi da lei…Deh, miei bollenti spiriti…” - Bartos Barna 

G. Rossini: La Cenerentola: Finale Halmai Katalin és mindenki 


Zongorán közreműködik: 

Pogány Imola, Alszászy Gábor, Kéry Tamás


Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata


Életrajz

Halmai Katalin eredetileg zongoristának készült. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Előkészítő tagozatára, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait zongora és magánének szakon. Ének művész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1990-ben, kiváló eredménnyel.

Halmai Katalin sikeresen szerepelt számos nemzetközi énekversenyen: 1990-ben Kodály különdíjat és 2. díjat kapott a Nemzetközi Erkel-Kodály Énekversenyen, majd pár hónap múlva elnyerte a stuttgarti Nemzetközi Wolf Dalverseny 1. díját. Ettől az évtől kezdve aktív közreműködője a hazai és nemzetközi koncert életnek.

Rendszeresen szerepel a stuttgarti Bachakademie szólistájaként, koncertezett a Cleveland Szimfonikus zenekarral, Németországban szinte minden jelentős szimfonikus zenekarral. Gyakran turnézott a Müncheni Kamarazenekarral, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, a Bécsi Filharmonikusokkal… Magyarországon a Budapesti Fesztiválzenekarnak, a Nemzeti Filharmonikusoknak, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vendége. Gyakran fellép a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar szólistájaként.

Olyan karmesterek keze alatt énekel, mint Sir Roger Norrington, Herbert Blomstedt, Helmuth Rilling, Vashegyi György, Fischer Iván..

1995-től a bécsi Staatsoper és Volksoper szólistája lett, ahol elénekelte a lírai mezzoszoprán fach legszebb szerepeit: Rosinát, Hamupipőkét, Zerlinát, Cherubint, Anniust, Siebelt és még számos szép szerepet.

Halmai Katalin dalénekesként és kamarazenészként is nevet szerzett magának. Zongorista partnerei Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Várjon Dénes, Balog József. Visszatérő vendége az Ittingeni Fesztiválnak, a budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a soproni Régi Zenei Napoknak, ahol több éven keresztül az ének kurzus vezető tanára is volt.

Énekel az UMZE Kamaraegyüttes kortárs zenei hangversenyein, rendszeresen szerepel a Magyar Művészeti Akadémia koncertjein, 2017/2018-ban az MMA ösztöndíjasa.

2002-ben kezdett tanítani a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszakán. 2004-től adjunktusi, majd 2014-től docensi kinevezést kapott. DLA fokozatát 2011-ben szerezte meg. Fő kutatási területe, így disszertációjának címe is: Mahler vokális művei. A magánének főtárgy oktatásán kívül az Oratórium és Daléneklés Mesterképzés, valamint a Doktori Iskola ének csoportjának vezetője, a Doktori Tanács tagja.          

Halmai Katalin számos mesterkurzust tartott: a péceli Kastélyban rendezett Nyári Akadémia tanára volt 2004-ben és 2005-ben. A Soproni Régi Zenei Napok nemzetközi rendezvényén az ének mesterkurzus vezetője 2006. 2007. 2008. és 2009-ben.

2009-ben a Bad Reichenauban tartott ének mesterkurzuson egy héten át Marton Éva Professzor osztályát vette át. Részt vesz a kecskeméti Kodály Intézet programjain.

2014-ben és 2016-ban Weimarban, a „Liszt Weimar meets Liszt Budapest” rendezvénysorozatán koncertekkel összekötött ének mesterkurzusokat tartott.

Halmai Katalin szívügyének tekinti a tehetségkutatást, sokszor részt vesz zeneiskolai és szakközépiskolai énekversenyek zsűrijének munkájában:

2010-ben, 2011-ben, 2014-ben, és 2017-ben a Gregor József Énekverseny, Székesfehérvár.

2011-ben Székely Mihály Énekverseny Jászberény

2012-ben Szakközépiskolák Énekversenye a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában.

A Halmai Katalinnál diplomázott növendékek közül jelentős sikereket ért el Brickner Szabolcs, aki miután megnyerte a brüsszeli Queen Elisabeth Énekversenyt rendszeres szereplője a hazai és nemzetközi opera és koncert életnek. Szigetvári Dávid 2011-ben lett a Nemzetközi Cesti Barokk Énekverseny különdíjasa, 2012-ben a Nemzetközi Bach verseny győztese, Junior Príma díjas.  

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről