Koncert 2017.10.14. 19:30
Nemzeti Énekkar

CAFe Budapest 2017 - A papírra vetett vers holt szöveg, mely azonban azonnal éltre kell, ha felhangzik – szavalva vagy énekelve. 

A Nemzeti Énekkar koncertjén kiváló színészek és a kórus tolmácsolásában mindkét formában megszólalnak Nagy László, Weöres Sándor vagy Pilinszky János költeményei.

A koncert Orbán György kórusciklusával kezdődik. Az 1978 és 1983 között írt művek személyes tragédia indíttatásából születtek. „A halál motívuma – írta Matos László –, a létbe és Istenbe vetett hit fűzi össze a sorozat darabjait, melyek formailag és tartalmilag is sajátos requiemként kapcsolódnak egymásba.”

Orbán György vallja, hogy a „kóruszenében vissza kell térni a zene nagyon egyszerű alapelemeihez. Az ember nem azért használ tradicionális eszközöket, mert vonzódik a régihez, hanem azért, mert ezek kicserélhetetlen idiómák, ezek a nyelv részei.”

Műsor:

Orbán György: Kóruskönyv S. A. emlékére II. – Sirató (Szilágyi Domokos) / Zsolozsma (Pilinszky János) / Szabad-e? (Bornemissza Péter) / Magyari népdal (népi szöveg) / Lux aeterna (Nagy László)

Bartók: Két román tánc zongorára, op. 8a, No. 1. Allegro vivace

Bartók: Falun

 

Kodály: Norvég leányok (Weöres Sándor)

Kodály: Öregek (Weöres Sándor)

Kodály: I Will Go Look For Death (John Masefield)

Kodály: An Ode for Music (William Collins és William Shakespeare)

Kodály: Zrínyi szózata (Zrínyi Miklós)


Közreműködők:

Haja Zsolt – ének [5]

Lukács Sándor – próza

Bizják Dóra – zongora [2, 3]
 

Kórusvezető: Somos Csaba

Vezényel: Antal Mátyás


Szervező: BFTK

További információkért és jegyvásárlásért kattintson ide.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről