Teátrum 2018.10.17. 17:30
Székely János Napok – Én és a világ

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró, esszéista a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. 

A Caligula helytartója című 1972-es drámájával világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól megfosztottságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg.

Az  Én és a világ című előadói est során Henn János, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból ad elő egy válogatást. A kegyetlenül illúziótlan összeállítás szerkesztője: Elek Tibor irodalomtörténész, a Gyulai Várszínház igazgatója, rendezője: Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes, online regisztrációhoz kötött.

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről