Koncert 2018.12.15. 17:00
Téli Bérlet IV/1.

Jegyárak

Jegyár: 2.100 Ft; 2.900 Ft; 4.200 Ft
Bérletár: 7.500 Ft, 8.800 Ft, 11.800 Ft

Hallgassa meg J. S. Bach: Karácsonyi Oratóriumát!

Johann Sebastian Bach (1685-1750), az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb géniusza 1734 karácsonyára komponálta monumentális kantáta-füzérét, a Karácsonyi oratóriumot, mely vokális művei között igen különleges helyet foglalt el: a mű előadása két hetet felölelve tulajdonképpen hat istentiszteleti alkalomra oszlott el. Az oratórium szövege és az egyes részek tematikája követi az adott ünnepnap evangéliumi részleteinek tartalmát.

J. S. Bach: Karácsonyi Oratórium BWV 248 I., II., III. kantáta

Közreműködik:

Vámosi Katalin - szoprán

Simon Krisztina - alt

Megyesi Zoltán - tenor

Najbauer Lóránt – basszus

Bajor Filharmonikusok Ifjúsági Zenekarának fúvósai

Vezényel: Mark Mast

Zenei anyagát tekintve az oratórium tulajdonképpen nagyrészt Bach világi kantátáira vezethető vissza. A kor zeneszerzői gyakorlatának megfelelően a komponista több, főként születésnapi kantáta részletét is átemelte a darabba, természetesen átdolgozva, aktualizálva az „újrahasznosított” betéteket. Az egész oratórium ezzel együtt is tökéletes egységet mutat, hisz Bach géniuszát dicséri a kompozíció gondosan szerkesztett hangnemi struktúrája, a merész hangszerelés és a tételtípusok kialakítása.

Érdekes, ahogy a különféle szereplők más-más hangszerelés kíséretében jelennek meg a műben: az angyalokat vonósok kísérik, az egyházi énekek korál-harmonizálásban szólnak, a szabad szövegeket recitativo- és ária-formában halljuk…

  1. kantáta (Szenteste): Jézus születése.
  2. kantáta (Karácsony első napja): A pásztorok az Angyaltól megkapják az örömhírt, elmennek a jászolhoz, és örvendezve hódolnak a kisdednek.
  3. kantáta (Karácsony 2. napja): Ez is a pásztorok látogatásáról szól, hálaadás a Gyermek megszületéséért.
  4. kantáta (Újév): Jézus körülmetélése és keresztelése
  5. kantáta (Újév utáni első vasárnap): Heródes három embere meglátogatja Jézust, meglátják a Fényt és megtérnek.
  6. kantáta (Vízkereszt): A Napkeleti bölcsek hódolata

Szervező: Zuglói Filharmónia

További információ

Jegyárak

Jegyár: 2.100 Ft; 2.900 Ft; 4.200 Ft
Bérletár: 7.500 Ft, 8.800 Ft, 11.800 Ft

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről