Koncert 2018.09.20. 19:00
Zene húros hangszerekre... dudára és furulyára

Jegyárak

Díjtalan belépés

Bartók források:  Zenei anyanyelvünk - A Jánosi Együttes koncertje

A Jánosi Együttes a magyarországi táncházmozgalom megalapítói közé tartozik.

Az Együttes első átütő sikerét az a színházi koncertműsora jelentette, amelyben Bartók néhány népzenei témájú művének forrásait vitte a közönség elé. A műsort, amelyet több éves kutatómunka előzött meg, a közönség és a kritika is lelkesedéssel fogadta. Ezt bizonyítja, hogy a bemutató (1981) óta számtalan változatban került színpadra itthon és külföldön egyaránt.

A koncert Bartók Béla zeneszerzői pályáját egy döntő jelentőségű szemszögből tárja a közönség elé: a népzene szemszögéből. Bartók művészetének a népzenéhez fűződő kapcsolatáról gyakran hallhatunk, de míg Bartók zenéjének megismerésére számos lehetőségünk kínálkozik, a népzenét általában nem ismerjük meg eléggé ahhoz, hogy ez a kapcsolat magától értetődő legyen.

A műsorban Bartók művei vagy azok részletei mellett megszólalnak a művek forrásául szolgáló népi dallamok, abban az előadásmódban, ahogyan Bartók is hallhatta azokat.

A műsort Bartók-írások, levelek részletei egészítik ki.

Szervező: MMA Népművészeti Tagozata

További információk

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről