Koncert

Helyszín: Díszterem

"Bolyongás"

Bartók Béla által rögzített népdalok eredeti hangzásának bemutatása Kacsó Hanga Borbála népdalénekes és a Muzsikás Együttes, majd a zeneszerző egynemű karokra írt darabjainak bemutatása a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus előadásában.

Ez a hangverseny tisztelgés Bartók, a zeneszerző, a népzenegyűjtő és a zenetudós előtt. Bartók a huszadik század egyik legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb zenei egyénisége. Művei döntő többségében felfedezhető a népzene hatása. Miközben megalkotta korunk modern klasszikus zenéjét, olyan dallamokat, dallamfordulatokat, harmóniákat és ritmusokat használt, melyekkel népzenei gyűjtőútjai során találkozott.

A sokszor nehéz körülmények közt folyó gyűjtőmunkáról ő maga így ír: "Tévednek, …akik azt hiszik, hogy a népdalgyűjtés valami rettentő fáradságos, lemondással, áldozattal járó munka volt. Ami engem illet, csak annyit mondhatok, hogy az idő, amit ilyen munkával töltöttem, életem legszebb része és ezt nem adnám oda semmi másért sem."

Ezzel a koncerttel azokat az élményeket szeretnénk felidézni, melyek mindvégig meghatározták Bartók zeneszerzői munkásságát.

 

Kacsó Hanga Borbála 1996-ban született Szolnokon, de erdélyi felmenői révén két helyen is otthon érzi magát a világban, amit különösen nagy ajándéknak tart. A kiváló énekesnő, aki a Fölszállott a páva című műsorban elért sikerei révén vált közismertté, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

„A népzene számomra egy éltető közeg, amibe hazatér a lelkem, így az éneklés mindig is természetes része volt az életemnek. Mára azonban ez a kedvtelésem a hivatásommá vált. Sokat jelent nekem, hogy a televíziós szereplésem előtt is, és a műsor után is számtalan lehetőséget kaptam, hogy az ének által közvetítsek üzenetet az emberek felé.”  

 

A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa. A 13 tagból álló együttest Szolnok város Tanácsa alapította 1969-ben. Művészeti vezetője és karnagya 1989-től Molnár Éva. Számtalan elismerés mellett 2010-ben a szentpétervári Éneklő Világ Nemzetközi Kórusversenyen a kategóriájuk legjobbjának bizonyultak, és ugyanebben az évben Jász-Nagykun Szolnok Megyei Területi Prima Díját is elnyerték. Az idei Bartók emlékév alkalmából nagy sikerrel szerepeltek Budapesten a Régi Zeneakadémián és a Magyar Rádióban, Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztiválon, valamint Szombathelyen a 32. Nemzetközi Bartók Szemináriumon.

Fotó: Kása Béla

 

Tisztelt Látogatóink!
Köszönjük az óriási érdeklődést, a Vigadóban megvalósuló programok iránt, "Bolyongás" című koncertre az előzetes regisztrációt lezártuk, jelentkezni a helyszínen lehet, a szabad helyek függvényében. 

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a Ház egész nap ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogatható, termei, kiállításai térítésmentesen tekinthetőek meg.
 

Időpontok
2016.09.18.-16:00