-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem

Free-presszionisták

Free-presszionisták: egy képzőművészeti album címe, amelyet az azonos néven futó kiállítás keretében mutatnak be az alkotók. Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor izgalmas, megrendítő találkozásra hív.

Balogh Tibor, a diplomás képzőművész; Káli-Horváth Kálmán, az eredetileg porcelánfestőként az iparművészet felől induló kortárs alkotó; Borkó Marianna, a hatásukat magán viselő, de egyéni ízlés- és kifejezésmóddal alkotó művésznő; valamint Kiss Sándor, a kortárs irányzatok felé is egyre nyitottabb ikonfestő.

A Free-Presszionista Kortárs Művészcsoport gyökerei az 1980-as évek közepéig nyúlnak vissza. Három árva fiú az intézeti falak gyerekektől zsibongó magányában ceruzával és ecsettel a kezében elkezdte megteremteni saját világát. A számukra lehetetlent kívánták valósággá álmodni. A roma származású, a kortárs egyetemes művészeti áramlatokba csatlakozó művészekhez egy hölgy is csatlakozott, így ők négyen lettek a művészet felszabadító hatását hirdető Free-presszionisták ikonikus alakjai.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Franciaország, Anglia és Dánia után itthon is bemutatkozik szakrális, kortárs művészeti anyagával a formáció. 

A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

Időpontok
2015.07.17.-2015.08.23.