Koncert

Helyszín: Díszterem

Mocsári Károly (zongora) és az Attitude Quartet

1915-ben hunyt el a magyar későromantika egyik legjelentékenyebb mestere, Goldmark Károly. Termékeny szerző volt, életműve ma ismét rengeteg felfedeznivalót kínál, „nagy muzsikus, tudás, invenció dolgában az elsők közé” tartozik – írta róla Bálint Aladár a Nyugatban.

Túl a nyolcvanadik életévén írta meg emlékiratait, mely a korszak zenei életének, művelődéstörténetének egyik különösen értékes dokumentuma. Mocsári Károly és kamarapartnerei a szerző életműve előtt tisztelegnek a kerek évforduló alkalmából.

 

„Az emberiség legnagyobb lángelméi sorában is ritka unikum Goldmark Károly zsenije. Nála az intuíció, az ösztön ősereje pótolja az alapos tanulmány, a céltudatos szellemi nevelés, a korszerű iskolai képzettség hiányát” – vallotta róla Mezey Zsigmond 1925-ben. Mocsári Károly és az Attitude Quartet koncertjén a zeneszerző fiatal pályatársaitól – Debussytől és Dohnányitól – egy-egy korai mű csendül fel, valamint Goldmark egyik utolsó darabja, a cisz-moll zongoraötös, mely már csak a komponista halála után jelenhetett meg. A nagy műgonddal kialakított kamaraművek különösen szemléletesen igazolják Goldmark tehetségét, és nem mellesleg: e darabok az ifjú pályatársak kompozícióinak társaságában valósággal kivirulnak. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges hallgatóiból két éve alapított Attitude Quartet és Mocsári Károly zongoraművész hangversenye – sok egyéb mellett – a felfedezés örömével is kecsegtet.

Goldmark: Ballada hegedűre és zongorára, op. 54

Debussy: G-dúr trió

Goldmark: cisz-moll kvintett

Goldmark: e-moll trió, op. 33

Dohnányi: c-moll kvintett, op. 1

 

A kvartett tagjai: Deák Sára, Rovó Anna Mária – hegedű, Szabó Tamás – brácsa, Rádli Ramóna – cselló

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.

Jegyek itt vásárolhatóak

Időpontok
2015.04.10.-19:30