Koncert

Helyszín: Díszterem

Téli bérlet - Harmadik előadás: Mozart és Beethoven

A Zuglói Filharmónia 2014. decembere és 2015. februárja között négy alkalommal lép a Díszterem színpadára, minden esetben a Vigadóhoz kötődő zeneszerzőkkel vagy az évszakhoz szorosan illeszkedő darabokkal. 

A harmadik alkalom során, mely január 17-én lesz Mozart és Beethoven műveket hallgathatunk meg. A 12 éves Beethoven zenetanára, Christian Gottlob Neefe szerint, ha tanítványa így folytatja, „minden bizonnyal, második Mozart lesz belőle.” Öt évvel később Mozart is látnoki szavakkal fordult barátaihoz, miután megismerte Beethoven zongora-rögtönzéseit: „Ügyeljetek erre a fiúra, erről még sokat fog beszélni a világ”.

Beethoven egyetlen táncjátéka a Vigano olasz balettmester szövegére 1801-ben készült „Prometheus teremtményei”. A történet hőse, az ógörög mondakör titánja, aki Apolló isten és a kilenc múzsa segítségével életet lehel teremtményeibe: az első emberpárba.

A műsorszerkesztés érdekessége, hogy Mozart kompozíció a Ludwig Köchel által összeállított Mozart-jegyzékében is egymás mellett vannak. Közülük az Exultate, jubilate (= Örvendjetek, ujjongjatok) c. 3 tételes motetta a legismertebb, mellyel a 12 éves szerző Venanzio Rauzzinit, Milánó kasztrált sztárját tisztelte meg. A K 418 és 419-es áriák címzettje pedig Mozart egykori nagy szerelme, későbbi sógornője, Aloysia Weber. Neki komponálta azt a két áriát, amely Pasquale Anfossi: Il curioso indiscreto c. operájában akkor volt hallható, amikor a híres bécsi művésznő a Burgtheater színpadán ebben a darabban játszott.

Beethoven II. szimfóniáját Bécsben mutatták be 1803-ban. Egy korabeli kritika szerint ez a négytételes szimfónia „kolosszális mű, olyan mélységből, erőből és művészi tudásból fogant, amelyhez fogható kevés akad…".

 

 

Beethoven: Prométheusz teremtményei – balettzene nyitány op.43 

Mozart: G-dúr és D-dúr menüett K.164 (3')

Mozart: Exultate, jubilate – motetta szopránhangra, zenekarra és orgonára K.165

 

Szünet

 

Mozart: Vorrei spiegarvi, oh Dio - ária K.418 

Mozart: No, che non sei capace - ária K. 419

Beethoven: II. szimfónia, D-dúr (Op. 36) 

 

Közreműködik: Kolonits Klára (ének)

Vezényel: Ménesi Gergely

 

Bővebb információ a Zuglói Filharmónia honlapján.

A JEGYEK a Vigadó jegypénztárában és az interticket oldalán keresztül vásárolhatóak meg.

BÉRLET

Előadás-sorozatunkra bérlet is váltható!

Kérjük, bérlet vásárlása esetén forduljon Jegypénztárunkhoz vagy keresse a Közönségszervezést! 

Jegypénztár: +36 (1) 328-3340

Közönségszervezés: kozonsegszervezes@vigado.hu

 

Időpontok
2015.01.17.-17:00