Koncert

Helyszín: Díszterem

Téli bérlet - Második előadás: J. S. Bach: Karácsonyi oratórium

A Zuglói Filharmónia 2014. decembere és 2015. februárja között négy alkalommal lép a Díszterem színpadára, minden esetben a Vigadóhoz kötődő zeneszerzőkkel vagy az évszakhoz szorosan illeszkedő darabokkal. 

Másodszorra, december 20-án, J. S. Bach Karácsonyi oratóriumának 1., 2., 3. kantátája szólal meg a Házban. Bach oratóriumnak nevezte ezt a művét, amely egymástól függetlenül is előadható hat kantáta sorozata. Mivel a Karácsonyi oratórium időtartama túllépi egy átlagos hangverseny méretét, ezért ezt a művet többnyire kantátákra osztva adják elő.Bemutatása is két héten keresztül, hat ünnepnapon (karácsonyi ünnepnapok, újév, újév utáni vasárnap és Vízkereszt) és két templomban zajlott le keletkezésének évében, az 1734-35-ös egyházi évben. Témája a karácsony históriája, amely részben az Evangélista recitativóin keresztül a Bibliában lefektetett történetekből, továbbá a Bach-kortárs Henrici Picander kommentárjaiból, meditációiból kell életre.

 

Az első kantáta élén az örömteljes bevezető kar áll („Örvendjetek, vigadjatok, dicsérjétek e napokat!”, melynek ünnepi jellegét nagyban növeli az üstdobok és a trombiták kiemelt szerepeltetése. Bensőséges adventi hangulat lengi át a kantáta többi zeneszámát is.

A második kantáta kezdete egy zenekari „Pastorale”, egyik remeke Bach költészetének. A „csendes éj” hangulatát a szerző az oboák főszereplésén kívül a jellegzetes, elengedhetetlen 12/8-os metrikus ringással varázsolja elénk. Remekmű Mária bölcsődala („Aludj, kedvesem, élvezd a pihenést…”) is.

A harmadik kantáta a pásztorok útját követi Betlehembe és bemutatja a jászol körül történteket.

A kantátákban több korál is felhangzik, melyek szövege és dallama nemcsak a karácsonyi történetet erősíti, de alkalmat teremt a mindenkori gyülekezet/hallgatóság számára, hogy ezeket a Bach által oly szépségesen megharmonizált népénekeket - a közreműködőkkel együtt „dúdolva”  - még teljesebben azonosulhasson a történet eszmeiségével.   

 

J. S. Bach: Karácsonyi oratórium 1., 2., 3. kantáta

Közreműködnek:
Gál Gabi – szoprán
Gaál Weber Ildikó – alt
Horváth István – tenor
Gábor Géza – basszus

Vezényel: Hámori Máté

 

Bővebb információ a Zuglói Filharmónia honlapján.

A JEGYEK a Vigadó jegypénztárában és az interticket oldalán keresztül vásárolhatóak meg.

BÉRLET

Előadás-sorozatunkra bérlet is váltható!

Kérjük, bérlet vásárlása esetén forduljon Jegypénztárunkhoz vagy keresse a Közönségszervezést! 

Jegypénztár: +36 (1) 328-3340

Közönségszervezés: kozonsegszervezes@vigado.hu

 

Időpontok
2014.12.20.-17:00