-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó

Tiltott kastélyok

A tárlat a magyar történelem kiemelten fontos emlékhelyeinek, az erdélyi kastélyoknak az „ilyen volt – ilyen lett” vizuális dialektikájára alapoz – a marosvécsi Kemény-kastélytól a dél-erdélyi Fugad Bánffy-kastélyán át a csodálatos reneszánsz falképeket rejtő altorjai Apor-kúriáig. 

Célunk nemcsak a pusztulás dokumentálása, hanem az újjászületésé, és a pusztulásra ítélt osztály „visszakapaszkodásáé” is.

Különleges és példamesébe illő az erdélyi főnemesség XXI. századi „palotaforradalma”: hogy a trianoni döntéstől kezdve vesszőfutásra kényszerített úri rend osztálymakacsságával – de utolsó erőfeszítéssel – megpróbál újra gyökeret verni ott, ahonnan kiebrudalták. A magyar történelmet évszázadokig alakító családok meglett és ifjabb tagjai kerekedtek föl néhány éve, föladva magyarországi vagy nyugat-európai egzisztenciájukat, hogy konfiskált birtokaikért, pusztulásra ítélt kastélyaikért perbe szálljanak a román állammal. Ez a harc egyszerre tűnik reménytelennek, hősiesnek és erőt adónak a kisebbségi magyarság szemében.

Margittai Gábor és Major Anita kiállítása 2017. június 13. és július 23. között tekinthető meg.

 

A kiállítás díjtalanul látogatható a Pesti Vigadó Jegypénztárában térítésmentesen kapható jeggyel.

Időpontok
2017.06.13.-2017.07.23.