Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem

Üresség Molnár Sándor kiállítása

A kiállítás válogatást mutat be az idén nyolcvanesztendős Molnár Sándor legutóbbi alkotói korszakából, a levegő-, üresség-, vagy másként halál-képek közül, az eddig még alig kiállított fehér sorozatból.

Ugyanennek a sorozatnak színes képei 2006-ban voltak láthatóak a Budapest Galériában. Az azóta eltelt tíz esztendő a fogyó színek és a növekvő fény képeit hozták Molnár festészetében.

 

A festő, Hamvas Béla tanítványaként, az 1960-as években a metafizikai tradicionalizmus filozófiájának tanulmányozása során jutott el festőjógának nevezett élet- és alkotói programja megfogalmazásához. Ebben a föld-, a víz-, a tűz- és a kristály-képek fokozatait a levegő-képek követik, végső állomásként, a halál előtti végső önkiüresítés fázisában. A telített ürességként értelmezett lelki üresség azonban nem tartalom nélküliséget jelent, hanem művészi gazdagságot és transzcendens festői élményt. A színes üres képek után most a tiszta fény megfestésének paradox feladatával foglalkozó fehérnek szánt, valójában varázslatosan színes festményeket láthatja a néző.

 

Molnár piktúrája a magyar absztrakt festészet egyik kiemelkedő teljesítménye, méltó társa Gyarmathy Tihamér, Hortobágyi Endre, Lossonczy Tamás, Martyn Ferenc, Molnár László és Veszelszky Béla életművének. 

 

Jegyár: 800 HUF

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy interneten keresztül kizárólag teljes árú jegyet tudnak vásárolni!

Kedvezményes árú jegyek csak a Pesti Vigadó Jegypénztárában válthatóak!

 

A kiállításhoz tartozó programok:

2016. november 14 -én, hétfőn 17 órakor Rátóti Zoltán színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Hamvas Béla műveiből olvas föl a kiállítás helyszínén. Részletek hangzanak el a Titkos jegyzőkönyv; A kései művek melankóliája; Unicornis: Beszélgetések; Patmosz I, II. és III., valamint Hamvas Béla – Kemény Katalin: Forradalom a művészetben Hamvas-művekből.

Bővebb információ az MMA honlapján olvasható.

 

2016. december 14-én, szerdán 16 órától Keserü Katalin művészettörténész, professor emeritus tart tárlatvezetést, amely előzetes regisztráció mellett vehető igénybe. 

 

2017. január 8-án, vasárnap 16 órától az Örökifjú Zenebarátok Kórusa lép fel Magyaróvári Viktor karnagy vezetésével. A programon előzetes regisztráció mellett lehet részt venni.

Az Örökifjú Zenebarátok Kórusának műsora

1.

Kayamar - Fehér gregoriánok dalciklusa

Gregorian Salve Regina 

 

2.

Arcadelt - Ave Maria

Josquin - Ave vera Virginitas

Perti - Inter vestibulum

Gasparini - Adoramus te Christe

Gastoldi - Amor Vittorioso

Liszt - Salve Regina

 

Valamennyi program esetén jelentkezni az oldal alján az időponthoz tartozó "Jelentkezés" gombon keresztül lehetséges.

Időpontok
2016.10.04.-2017.01.08.
2016.12.14.-16:00
2017.01.08.-16:00