Hírek

„Egy előadásnak nem üzenni, hanem hatni kell…”
2023. 09. 29.
„Egy előadásnak nem üzenni, hanem hatni kell…"
„Egy előadásnak nem üzenni, hanem hatni kell…"

Interjú Mucsi Zoltán színművésszel

A SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozatunk október 15-én Háy János: Elem című darabjával folytatódik. A darab kapcsán az előadás rendezőjével, Mucsi Zoltánnal beszélgettünk.

Mi az, hogy lemerülő játék, miről szól az Elem című darab?

A lemerülő játék abból fakad, hogy az elem is lemerül és bizonyos értelemben az emberi élet is lemerül, véget ér, nem működik tovább. Két ember kapcsolatáról szól a darab, az elvesztésről, az elmúlásról. A hiányról, amit egy elvesztés okoz és arról, hogy azt hogyan dolgozzuk fel. Valamint egy párkapcsolat civódásait, nevetséges létezésünk rezdüléseit láthatják a nézők a színpadon. Összefoglalva az előadás esszenciája, hogy milyen élni, létezni.

Kit alakít Ön a történetben, milyen a karaktere?

A darabban egy férj és egy feleség élete elevenedik meg és én vagyok a férj. Ez a férj van, hogy visszatekint a múltba, van olyan rész, amikor a jelenben létezik és van olyan jelenet, amikor ő már halott, de megjelenik és úgy társalognak a feleségével. Szeretem, nagyon jó szerep.

Ön szerint mi az üzenete az előadásnak a mai kor embere számára?

Szerintem egy előadásnak nem üzenni kell. Üzenni a hűtőszekrényen szoktunk, hogy elfogyott a sör, vagy hozzál felvágottat. Egy előadásnak hatni kell, vagy kérdéseket felvetni. Szerintem ez az előadás a szívre is hat. Vannak benne olyan részek, ahol lehet pityeregni és vannak olyan jelenetek, ahol lehet nagyokat nevetni. S talán el lehet gondolkozni azon, hogy mi az, hogy együttlét és mi ez az egész nyavalya, amit életnek nevezünk, ami egy csodálatos dolog és mégis sokszor nyűglődünk.

***

2023. október 15. 17:30 - Háy János: Elem - JEGYVÁSÁRLÁS

További SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozat előadások:

2023. november 12. 17:30 - Magda, a Szabó

2023. december 03. 17:30 - Kaláka: Adventi koncert