Hírek

2019. 03. 08.
"...minden műfaj remekül érzi magát a Vigadó termeiben."
"...minden műfaj remekül érzi magát a Vigadó termeiben."

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is több programmal lesz jelen a Pesti Vigadóban. A rendezvénysorozat nemzetközi sikereiről és eredményeiről Bán Teodórával, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjével, a fesztivált szervező operatív testület tagjával beszélgettünk.

Mi a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) sikerének titka?

A magas színvonalú, gazdag budapesti kulturális kínálat esszenciáját adja ez a csaknem 3 fesztiválhét – 2019-ben április 5. és 22. között. Bemutatjuk a magyar művészet legjavát. A nemzetközi piacról is az aktuális legfelső kategóriából hívunk szólistákat, együtteseket, alkotókat. Hitvallásunk és felelősségünk, hogy e rövid periódus alatt a nemzetközi kulturális téren magas szintre pozícionáljuk Budapestet. Ezt tettük az elmúlt 5 évben, mióta hármas egységben, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Müpával együttműködésben, a Magyar Turisztikai Ügynökség (korábban Magyar Turizmus Zrt.) eszmei támogatásával szervezzük a programokat.

Milyen szempontok alapján áll össze egy-egy fesztiválszezon?

Liszt Ferenc élete, alkotói és pedagógiai mentalitása megkerülhetetlen érték és márka, így munkássága, illetve annak hatása áll a BTF fókuszában, mint állandó tematika. A változó témakör az, hogy éveként bemutatjuk a közönségnek egy-egy nemzet kulturális termékeit, művészeit. 2018-ban például a balti országok zenészei, képzőművészei, komponistái voltak vendégeink, 2019-ben az orosz zene, festészet ad témát. A programszervezés folyamatos, e munkát csak a fesztiválok – a BTF és a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál – napjai alatt szüneteltetjük, hiszen az események rendezésével, a közönséggel foglalkozunk.

A fesztivál ideje alatt nő-e a turisták száma, vonzza-e a külföldieket?

A fesztiváljaink egyértelműen vonzóak a turisták számára. Feladatunk a nemzeti kultúra értékeinek bemutatása, olyan tartalmakat szolgáltatunk a fővárosba érkezők számára, amelyekkel Budapestet mind magasabb pozícióba helyezzük a nemzetközi ranglistákon. A magyar főváros élhető, biztonságos és tartalmas napokat garantál az idelátogatóknak. A vendégéjszakák számának emelkedése, a szállodák foglaltsága ebben az időszakban mind ezt igazolja. Örömmel jegyzem meg, hogy például a „European Best Destinations 2018" szavazásán Budapest a 8. helyen zárt, Párizst, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont megelőzve.

Hol helyezkedik el a BTF az európai kulturális fesztiválok sorában?

Büszkén mondhatom, hogy abszolút mértékadó, akár egyfajta workshopnak is nevezhetnénk. Kiemelt jelentőségűek a nemzetközi együttműködéseink, presztízs értékű hozzánk meghívást kapni. Bárki, a világban sztárként jegyzett művész szívesen jön a BTF-re, egyebek között ez is igazolja magas státuszunkat ebben a szerepkörben. Annál inkább, mert nem egy produkció nálunk valósul meg először, sok közülük tovább él a fesztivál után.

Melyek voltak az Ön számára emlékezetes programok?

Öt év, tíz fesztivál eseményei közül majdnem lehetetlen választani, hiszen egyik remekebb volt, mint a másik.  Említhetem Daniil Trifonov, Denis Macujev zongoraestjét, Maxim Vengerov és a Lengyel Kamarazenekar programját, a „Kelemen Kvartett...+" című hangversenyt, a szentpétervári Mihajlovszkij Balett vendégjátékát, Jeff Mills vagy a New York-i Filharmonikusok koncertjét, de fél óra múlva nyilván sok más név jut eszembe…

Milyen programok illenek a Pesti Vigadóba, és mik lesznek 2019-ben?

Az újranyitás után az elsők között jelentkeztünk programtervekkel, azóta pedig rendszeres vendégei vagyunk a gyönyörű történelmi épületnek. Azt állíthatom, hogy szinte minden műfaj remekül érzi magát a Pesti Vigadó termeiben, a kamaramuzsikától a popzenéig. Játszott itt a világhírű Diotima Vonósnégyes, cimbalmozott Lukács Miklós, pályájának 50. évfordulója alkalmából koncertet adott Kovács Kati. Szeretjük a ház komplexitását, hogy hangverseny előtt kiállítást láthat a publikum, mi pedig élvezzük – és köszönjük – a munkatársak vendégszeretetét.

2019-ben az olasz zene romantikus vonulatának egyik kiválósága, Leoncavallo Requiem című műve szólal meg, ami egy nagyzenekari, magyarországi bemutató lesz a Concerto Budapesttel, Janos Acs Olaszországban élő karmester vezényletével a Díszteremben. Muszorgszkij és Ravel művei ugyanitt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában hallhatóak, a szólista a nagyszerű zongoraművész, Ránki Dezső lesz. A Sapporói Liszt Szeminárium legjobbját, Ruka Tokoyamát is a Pesti Vigadóba várjuk.

Van-e személyes kötődése?

A pályám több alkalommal is összekapcsolódott valami módon ezzel a csodálatos intézménnyel. Mivel a történelem viharai nem kímélték a több mint 150 éves épületet, részben vagy egészben többször felújították, átalakították. Ritmikus sportgimnasztika mesternőm, a híres Berczik Sára például egy ilyen alkalommal, az 1920-as évek elején, mindössze 16 évesen önálló mozgásművészeti estet adott a Pesti Vigadóban. Az 1980-as felújítást követően pedig jómagam, mint tanítványa a nyitóesten Benkó Sándor és a Benkó Dixieland Band élő zenéjére táncoltam Keveházi Gáborral a Díszterem pódiumán. Ezt követően pedig, mint a Magyar Állami Operaház balettművésze balettestek sorozatát szervezhettem az akkori vezetés felkérésére, fiatal balettművészek és koreográfusok közreműködésével. Tehát valóban személyes a kötődésem, és ma már, mint menedzser, fesztiválszervező őszinte köszönetemet fejezem ki a Pesti Vigadónak az együttműködéséért.

PROGRAMAJÁNLÓ

JURIJ BASMET ÉS A MOSZKVAI SZÓLISTÁK

2019.04.06. | 19:30 | Pesti Vigadó | Díszterem | Jegyvásárlás

RUKA YOKOYAMA ZONGORAKONCERTJE

2019.04.08. | 19:30 | Pesti Vigadó | Északi terem | Jegyvásárlás

RÁNKI DEZSŐ ÉS AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR

2019.04.10. | 19:30 | Pesti Vigadó | Díszterem | Jegyvásárlás

JANOS ACS ÉS A CONCERTO BUDAPEST

2019.04.17. | 19:30 | Pesti Vigadó | Díszterem | Jegyvásárlás

MOCSÁRI KÁROLY ÉS KOCSIS KRISZTIÁN ZONGORAKONCERTJE

2019.04.18. | 19:30 | Pesti Vigadó | Díszterem | Jegyvásárlás