Hírek

10 éve nyitott meg a Pesti Vigadó
2024. 03. 14.
10 éve nyitott meg a Pesti Vigadó
10 éve nyitott meg a Pesti Vigadó

A Magyar Művészeti Akadémia 2014. március 14-én tartotta székháza megnyitóját

A főváros szívében található Pesti Vigadó és elődje, a Redoute, minden korszakban a társasági élet központi helyszíneként működött. Sorsán keresztül megelevenednek a magyar történelem elmúlt évszázadainak fordulatai is, hiszen azon kevés emlékünk egyike, amelyhez szorosan kötődik az 1848-ban megalakult első népképviseleti országgyűlés, a tavaszi hadjárat, a koronázási bankett vagy éppen a II. világháború borzalmai. De akár a nemzet, úgy a Pesti Vigadó is mindig talpra állt és szolgálta újabb és újabb társasági eseményekkel az adott korszak közösségeit.

A 2004-ben történő bezárását követően éppen 10 éve, 2014. március 14-én nyithatta meg újra kapuit, immár mint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székháza. Az épület újonnan létrejövő V-VI. emeletén a Makovecz Imre életművéből válogatott „…összekötni az eget és a földet…" címet viselő tárlatot, rövid időn belül követte Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, az MMA alapító tagjának kiállítása, illetve visszatért a Budapesti Tavaszi Fesztivál is az épület falai közé, oda, ahonnét 1981-ben díszelőadással kezdetét vette a legelső BTF.

A megnyitó óta eltelt 10 esztendő alatt közel 200 kiállítás, 1.000 kulturális és művészeti, 500 protokolláris és üzleti, valamint 2.000 turisztikai esemény valósult meg az MMA székházában, amelyet évről évre a legrangosabb szakmai díjakkal is értékelt a szakma. Valóra vált az eredeti alapítói szándék, hiszen a Duna partján, a főváros szívében lévő Pesti Vigadó továbbra is a hazai társasági élet központi helyszíne.

Az elmúlt időszakban a műemléki épület teljes II. emelete (azaz a Díszterem és Díszlépcsőház is), kizárólag épülettörténeti sétáink keretében, felkészített szakembereink kíséretében volt megtekinthető. A hétfői naptól, 2024. március 18-tól, újra az egyéni látogatók számára is elérhető, megcsodálható lesz a Pesti Vigadó Díszlépcsőháza és Díszterme.

Továbbra is rendelkezésre áll az egyéni érdeklődők számára a QR-kódokon keresztül elérhető belső intranetes hálózatunk is, amelyen keresztül az épület egyes termeinek múltjáról, valamint az aktuálisan látogatható tárlatainkról is bővebb információt nyerhetnek!

Tartsanak velünk a következő 10 évben is!