Hírek

A Magyar Rádió Énekkarának 1990-es jubileumi fellépése
2020. 04. 17.
A Magyar Rádió Énekkarának 1990-es jubileumi fellépése
A Magyar Rádió Énekkarának 1990-es jubileumi fellépése

Az idén hetvenéves Magyar Rádió Énekkara rendszeres fellépője a Pesti Vigadónak.

Az 1950-ben Székely Endre által alapított Rádiókórus 1990. áprilisában a Pesti Vigadóban tartotta 40. születésnapja alkalmából ünnepi hangversenyét. Az ekkor Sapszon Ferenc karigazgató által vezényelt est első felében Bach, Britten, Verdi és Liszt műveit, valamint Zádori Mária, Farkas Katalin, Lukin Márta, Baksy István Moldvay József szólóit hallhatta a Pesti Vigadó közönsége. A szünet után a XX. század magyar zenéje volt műsoron: Bartók Béla, Balassa Sándor és Kodály Zoltán művei során Csengeryné Adrienne ének- és Jandó Jenő zongoraszólóját élvezhette a szerencsések.

A korabeli Népszabadság beszámolója szerint

„…megszokni nem, csupán csodálni lehet a hangzásnak ezt a tökéletesen kiegyenlített szépségét és ragyogását, s elismerni azt a mérhetetlenül sok munkát, amely szinte észrevétlen eredményezi fél évezrednyi kórusmuzsika hibátlanra csiszolt megszólaltatását."

Szerencsére az azóta eltelt harminc évben is sorra adódtak lehetőségek ellenőrizni az Énekkar művészi teljesítményét – a Pesti Vigadóban a 2019/2020-as évadban pont a Sapszon-bérlet hangversenyein. 

Forrás: Arcanum