Hírek

A Szó–Szín–Játék sorozatról
2024. 01. 19.
A Szó – Szín – Játék sorozatról
A Szó – Szín – Játék sorozatról

Interjú Oberfrank Pállal

A Szó – Szín – Játék sorozat a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia fontos, a színházművészeti kínálatot gazdagító eseménye, amely lehetőséget ad a Magyarországon és a határon túl működő színházak stúdió- és kamaraszínházi produkcióinak budapesti bemutatkozására. Ezzel kapcsolatban készítettünk interjút Oberfrank Pállal, az MMA Színházművészeti Tagozatának tagjával, a sorozat főszervezőjével.

Mi pontosan a Szó – Szín – Játék sorozat?

A sorozat a Magyar Művészeti Akadémia fontos, a színházművészeti kínálatot gazdagító eseménye, amely lehetőséget ad a Magyarországon és a határon túl működő színházak stúdió- és kamaraszínházi produkcióinak budapesti bemutatkozására. A Pesti Vigadó kamaraszínpadára kerülő alkotások meghívásának legfőbb célja, hogy az említett színházak és színtársulatok sikeres, népszerű előadásai, valamint kísérleti és ritkán látható darabjai is elérhetővé váljanak a budapesti közönség számára is. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatása mellett engem ért a megtisztelő felkérés, mint az MMA rendes tagját, hogy minden évben készítsek olyan válogatást, amely egyfajta keresztmetszetet nyújt az előző év kiemelkedő, vagy valamilyen okból különleges és figyelemreméltó színházi produktumaiból. Az előadások 2024-ben is folytatódnak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán, vasárnaponként 17.30-tól.

Mióta létezik a sorozat?

Az egészet Ács Margit író, az MMA rendes tagja álmodta meg, mely így az ő kezdeményezésére 2014 őszén született. A sorozat részeként azóta több mint 50 előadásra került már sor.

Kiknek ajánlják?

Boldogan mondhatjuk el, hogy Magyarországon, és természetesen Budapesten is, a nyitott és színházra éhes közönség még mindig szereti ezt az utánozhatatlan, megismételhetetlen, élő és varázslatos élményt, amit a színház csodája jelent évezredek óta. Mivel sok szempontból nagyon változatos a kínálat, egy-egy előadásra speciális is lehet az érdeklődés, de akár személyes okokból, vagy egyszerű kíváncsiságból is eljöhet a nézőközönség. És nem mellékes a miliő, a csodálatos épület, a szíves fogadtatás, a minőségi környezet sem.  A jegyár is elérhető, 3.000 és 4.500 Ft.

Idén mire számíthat a közönség?

A kínálat megtalálható a Pesti Vigadó honlapján és felületein, akár online is válthatóak a jegyek. Különleges volt a januári kezdés, amely Trója kiásásának nagy kalandját tárta elénk a színház eszközeivel. Februárban a csodálatos Kilyén Ilka érkezik ismét Marosvásárhelyről a Szálkák című darabbal, majd áprilisban a felvidéki Csavar Színház látogat hozzánk Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című könyvéből készült egészen különleges, felemelő előadásával. Májusban a tatabányai Jászai Mari Színház Shirley Valentine monodrámáját mutatja be a kivételes tehetségű Balsai Mónika főszereplésével. Szeptemberben a −sajnos nagyon aktuális− mindennapos, a közösségi megfélemlítés formájában megvalósuló témát dolgozza fel a Hatodik szék, a Veszprémi Petőfi Színház megrendítő előadása, majd Frank Sinatra-t köszönthetjük a szombathelyi Weöres Sándor Színháznak köszönhetően (Nagyapám, Frank Sinatra). Lázár Balázs Vörösmarty Mihályt idézi elénk novemberben (Mi dolgunk a világon?), és az évet Rajkai Zoltán bibliai ihletésű darabja, a Tízparancsolat zárja.

Aki kedvet kapott hogyan és hol vehet jegyet?

Ahogyan valamennyi előadásra, úgy a februárira is több módon tudunk jegyet biztosítani az érdeklődőknek. A Pesti Vigadóban található jegypénztár újra a hét minden napján, 10 és 18.30 között várja a vásárlókat, továbbá a vigado.jegy.hu-n keresztül online is lehetőség nyílik a megváltásukra.

Lehet bérletet is váltani?

2024-ben nyolc előadásra kerül sor, egy már sikeresen megvalósult, így a biztató kezdeten már túl is vagyunk. Négy előadást felölelő bérlet is kialakításra került, amely részeként kedvezményes áron, 16.000 Ft-ért lehet megtekinteni az áprilisi, májusi, októberi és decemberi előadásokat.

A Vigadó melyik termében zajlik a sorozat? Mekkora befogadókészséggel?

A darabok otthona a Pesti Vigadóban a nemzet színészéről, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról, Sinkovits Imréről 2015-ben elnevezett 165 fős Kamaraszínpad. Sinkovits 2000 óta volt az MMA, mint társadalmi szervezet tagja, így nem volt kérdés, hogy róla nevezze el a köztestület székházának kamaraszínpadát. Az átadón Fekete György, az MMA akkori elnöke reményét fejezte ki, hogy olyan előadások lesznek itt láthatóak, amelyek a színművész példamutató színházművészeti hűségének jegyében születnek. Úgy gondolom, az itt évek óta bemutatásra kerülő előadások mindig igényesek, minőségiek, valamilyen szempontból fontos tartalommal bírnak. Hűek a hely szelleméhez és méltók a névadó nagyságához.

Hogyan értékelhető a sorozat eddigi életútja?

Folyamatos a fejlődés. A nagy fővárosi zajban, a kulturális dömpingben fontos szerepe van a marketingnek, a rendelkezésre álló felületek okos kihasználásának, az állandó figyelemfelkeltésnek. A kiváló munkatársak teljesítményének köszönhetően már szépen alakulnak a teltházak. Nagy előnyünk a kivételes adottságokkal rendelkező, csodálatos épület, a remek kiszolgáló műszak és személyzet, az udvarias, emberarcú kiszolgálás, a minőségi környezet. Méltó lenni a nagy ősökhöz a magyar kulturális élet e gyöngyszemében is, ez szép és felemelő kihívás. A fővárostól távol alkotó művészek pedig hálásak, hogy egy picit jobban figyel rájuk az országos szakma és a közönség. Magyarországon kiváló alkotások és életutak ugyanis nem csak a Duna partján születnek.

Fotó és interjú: Bakonyi Péter

Az interjú a Magyar Művészeti Akadémia honlapján is elolvasható.