Hírek

Ámmer Gergő: Hermész
2019. 09. 13.
Ámmer Gergő: Hermész
Ámmer Gergő: Hermész

A hónap műtárgya

A Magyar Művészeti Akadémia Fiatal művészeti ösztöndíjában részesített képzőművész, 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán Kő Pál, Gálhidy Péter és Sallai Géza tanítványaként. A fiatal szobrászművész alkotásait főként kőből készíti, de munkásságában gipsz kompozíciói is legalább olyan fontos szerepet töltenek be.

Ámmer Gergő Hermész c. művét a budapesti Epreskert dísze, Lüszipposz Ülő Hermész szobrának másolata inspirálta. A munka ennek a műnek az  adaptációja. A szobor új szellemben mutatja be a görög mitológia ikonikus alakját, aki leginkább az istenek hírnökeként ismert.  A szobrász modellje úgy, mint Dávid című kompozícióinál is, szintén Tunkel Nándor paralimpikon. A modellválasztás megkérdőjelezi az antik, mindenkori szépségeszményt és újraértelmezi azt. A megszokott ikonográfiai programot a művész elhagyja. Hermész egy elavult Videoton tévén pihen, jelezve, hogy nincs könnyű dolga a kommunikáció isteneként lépést tartani a technika legújabb vívmányaival. A művész anyagválasztásával évezredes szobrászati hagyományra, és az antik mesterekre támaszkodik, hiszen a tömör szerkezetű, kristályosan szemcsés metamorf kőzetet, a márványt előszeretettel használták már az ókorban is. Később az olasz reneszánsz kimagasló mestere, Michelangelo is ezt az anyagot részesítette előnyben.  A márványnak, sugárzó nemességével napjaink kortárs művészetében is kiemelt szerep jut.

Az alkotás érdekessége, hogy a Hermész szobor a tárlat megnyitója előtt csupán néhány órával érkezett meg a kiállítóterembe. A művész az utolsó pillanatig tökéletesítette alkotását, amely ezzel a kiállítás „legkortársabb" elemévé vált, és a Pesti Vigadóban tekinthető meg először.

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2017–2018

A kamaratárlat a 2017-2018. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Bogdándy Zoltán Szultán és Drabik István képzőművészek, Ámmer Gergő és Mátrai Erik Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Molnár Sándor, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2017. évi díjazottja munkáit mutatja be.

A kiállítás 2019. augusztus 23.  és szeptember 22. között látogatható.