Hírek

Csáji Attila: Lézeres fényinstallációi
2024. 04. 10.
Csáji Attila: Lézeres fényinstallációi
Csáji Attila: Lézeres fényinstallációi

Villanások a múltból és jelenből - A hónap műtárgya 2024. április

Április hónap műtárgyául Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész, holográfus Villanások a múltból és jelenből című kiállításán látható lézeres fényinstallációkat választottuk.

Csáji Attila 1939-ben Szepsiben, Felvidéken született. A második világháborút követően családjával Kassáról Budapestre telepítették. 1964-ben az egri Tanárképző Főiskolán szerzett rajzszakos diplomát. Az 1960-as években indult neoavantgárd stílus egyik magyarországi fő szervezője volt, tevékenységét külföldi ösztöndíjakkal támogatták.

Művészi érdeklődése tudományos kutatásokkal egészült ki. A hetvenes évektől a Központi Fizikai Kutatóintézet, valamint Kroó Norbert, a hazai lézerkutatás vezetőjének támogatásával tanulmányozta a lézerkép-alkotás lehetőségeit. Kikísérletezték és 1980-ban szabadalmaztatták a szuperpozíciós módszert, amely egy új képi transzformációs eljárás. Csáji Attila a lézert, mint új fényforrást kezdte el használni. Az eljárás során a lézerinterferenciákat átértékelte, így figuratív-emblematikus képeket hozva létre, amivel végtelenített, organikus struktúrákból álló lézershow-kat tervezett. A Massachusetts Institute of Technology – a világ első mediális kutatóintézete – fényművészeti munkássága alapján tagjai közé választotta.

A Pesti Vigadóban megtekinthető Villanások a múltból és jelenből című kiállítás egyik része ezekre az alkotásokra fókuszál. Sokszínű lézeres fényinstallációk világítják be az alsó szinti kiállítótermet. A tárlaton olyan, a múlt század végén készült műalkotásokat láthatunk, amelyek készítésük idejében valódi újdonságnak, és a világon egyedülállónak számítottak. A technológia azóta a legtöbb előadó-művészeti alkotásnak szerves részét képezi, ami szintén mutatja az installációk fontosságát.

A hónap műtárgya megtekinthető A villanások múltból és jelenből című tárlaton július 2-ig, mindennap 10:00 és 19:00 óra között, a Pesti Vigadó Földszinti és Alsó szinti kiállítótereiben.

A témáról bővebben itt olvashatnak:  http://wwwold.sztaki.hu/~csaji/attila/eletrajz.html