Hírek

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban
2021. 05. 14.
Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban
Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban

Falikárpit, 2020 / A hónap műtárgya – 2021. május

„Ha eltűnődsz a csendben, elmerengsz létedben, lemerülsz mélyedben… ott megtalálod igazi VALÓDAT." - olvashatjuk Hager Ritta hitvallásában, és milyen igaza van! Az elmúlt időszakban talán mindannyiunknak több ideje jutott elmerengeni egy kicsit, de vajon kinek sikerült ebből a merülésből új műalkotással felbukkanni?

Az immár hat évtizedes munkásság eredményeképpen, a 90. születésnapját ünneplő textilművész kiállításának kurátora bőséges anyagból válogathatott, hiszen Hager Ritta művei számtalan közgyűjteményben fellelhetőek. De az életmű korábbi darabjai mellett – bármilyen meglepő is lehet – friss, egészen új alkotásokat is láthatunk.

Számomra legkedvesebb ezek egyike, a „Heuréka – Örömök a karanténban" című, a járvány első hullámának idején készült alkotás, amely tökéletesen illeszkedik a spirituális és szakrális témájú alkotásaihoz éppúgy, mint a játékos, humoros műveihez. A falikárpiton egy játékos, puttó-szerű figura jelenik meg kezeit kitárva az öröm szószólójaként, ki színes, égből hulló motívumok formájában szórja az önfeledtség virágait a világban. Míg az "égi" szférában a "virágok" a liturgia színében, arany színben pompáznak, addig a figura alatt fehér (ártatlanság, szűzi tisztaság, kegyelem színe) kék (a Szűzanya színe), illetve piros (Szentlélek, vértanúság színe) színek is megjelennek.

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának Belső csend című kiállítása a Pesti Vigadó 6. emeletén látogatható, május 14-től.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

 Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október