Hírek

Orosz István: Tovarisi Konyec!
2021. 01. 31.
Orosz István: Tovarisi Konyec!
Orosz István: Tovarisi Konyec!

Plakát, 67,5×47 cm, 1990 / A hónap műtárgya – 2021. március

A hónap műtárgyát kiválasztani sosem könnyű feladat. Most azonban még a szokásosnál is nehezebb, hiszen „emlékezetből" kell eldöntenünk, hogy ezúttal melyik műalkotás legyen az. Januárban bizakodtunk, hamarosan „lesz arra lehetőség, hogy a közönség élőben is megnézze a kiállítást", ehhez képest a helyzet nem javult, jelenleg mi is otthonról dolgozunk.

Igyekszünk mindig valami olyat választani, aminek aktualitása is van, ezért meredek párhuzamot vontam: a 30 éve kivonuló szovjet csapatokat és a jelenleg támadó vírust összevetve, arra jutottam, hogy legyen végre vége! Tovarisi Konyec!

A plakátművészet eme modern klasszikusa, ami önmagában egy történelmi korszak végét jelenti, és egymaga kifejezi mindazt, amit a kiállítás többi műve összességében: a rendszerváltás pillanatát, az „Elfolyó idő"-t.

"A plakát, amelyet később „rendszerváltó plakátnak" neveztek el, valószínűleg annak köszönhette sikerét, (alighanem a grafikus, a kivitelezők és a terjesztők szerencséje is ez volt) hogy hatalmas példányszámban nyomtatták ki, és kis túlzással szólva szinte egyetlen éjszaka ragasztották vele tele az országot. Később többen is elmesélték, köztük ismert értelmiségiek, költők, művészek, még egy rajzfilmrendező is, hogy ők is az éjjeli plakátragasztók közt voltak. Olyan gyorsan s oly széles körben vált ismertté a plakát, hogy már értelmetlen lett volna az alkotókat eltenni láb alól."

- Tervezője, Orosz István így ír róla.

Orosz István, grafikusként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, 1975-ben. Nemcsak egyéni hangvételű kulturális plakátjaival, hanem díszletterveivel, animációs filmjeivel is ismert, munkásságának fő területe az önálló grafikai lap. Hazai és nemzetközi grafikai biennálék, kiállítások, filmfesztiválok állandó résztvevője és díjnyertese. Rangos képzőművészeti konferenciák, szimpóziumok előadója, workshopok vezetője világszerte. Szürrealista hangvételű esszéket, novellákat, verseket ír; az MMA, a SZIMA, az Alliance Graphique Internationale tagja; Kossuth-díjas.

Rendszeresen vezetett blogján, még többet megtudhatunk róla és alkotásairól: 

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október