Hírek

Bartók Béla – Kodály Zoltán: Gyermekjátékok 1970
2024. 07. 09.
Bartók Béla – Kodály Zoltán: Gyermekjátékok 1970
Bartók Béla – Kodály Zoltán: Gyermekjátékok 1970

Bűvészinasok - A hónap műtárgya 2024. július

A Pesti Vigadó Földszinti és Alsószinti kiállítótereiben szeptember 22-ig látogatható a méltán híres Astra és Maszk bábegyüttes közös kiállítása. Azonban ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a bábegyüttesek munkásságát, érdemes végignézni, hogy a történelem folyamán, hogyan alakult a bábok története.

A bábok rövid története

A bábjáték gyakorlatilag minden földrészen elterjedt, különböző kultúrákban más és másfajta módszerrel mesélték el a történeteket. Az ősi kultúrákban elsősorban rituális célokra használták a bábokat, szertartások részeként. Az ókori Görög államokban és Rómában színházi előadásokat tartottak a városi fesztiválokon. 

Indiából Kr.e. I. évezred előtti időkből származik a Mahábhárata eposz, mely tudósít a bábjátékok létezéséről, ahol pálcás bábokat használtak. Afrikában, Indiában és Kínában is bábokkal elevenítették meg a vallás történeteket és mondákat. Kínában több, mint 4000 éves hagyományra tekint vissza a bábjáték, melynek a jellegzetessége az árnyjáték, azonban szinte minden ága megtalálható volt.

Koreai bábelőadás, Kisan (Kim Dzsungun) életképe 

Készítette: Kisan (Kim Chong-gun) This file has been provided by the British Library from its digital collections

Európában a középkorban a betlehemi játékok terjedtek el, melynek neve a Marionett, állítólag Máriára (Máriácska) utal. Valamint szórakoztató célokra is használták a bábokat, vásárokban, gyakran politikai és társadalmi üzenetekkel átitatva. Magyarországon a bábozásnak minden társadalmi rétegben voltak hagyományai.

A bábjátszás hagyományos magyarországi alakjai Vitéz László és Paprikajancsi. A mai modern korban a bábjáték új hullámban jelenik meg a közéletben. A bábjátékok stilizált figurái nemcsak gyereknek, hanem felnőtteknek szóló előadásokban komoly témákat is feldolgoznak, - ez a művészet egy olyan ága, - melyben mély érzelmeket lehet kifejezni, és egyszerűen megfogalmazni.

A júliusi hónap műtárgya megtekinthető mindennap 10 és 19 óra között, a Pesti Vigadó Földszinti és Alsószinti kiállítótereiben a Bűvészinasok tárlat keretein belül.