Hírek

Kósa Klára: Zene a virágok között
2022. 02. 16.
Kósa Klára: Zene a virágok között
Kósa Klára: Zene a virágok között

"Legszebb perceink..." / A hónap műtárgya - 2022. február

Ha február, akkor Farsang, és ha Farsang, akkor zene, télűzés és jelmezek! Mi is e gondolat mentén választottuk ki a hónap műtárgyát. A február 16-ától megtekinthető „Legszebb perceink…" című kiállítás valóban lehetőséget ad rá, hogy csodás perceket tölthessünk Kósa Klára keramikusművész és a tárlatra meghívott barátainak munkái között.
A kiállítás mottója Reményik Sándor: A szőnyeg visszája című vers részlete, amelyben elhangzik a kiállítás címét adó sor is.  A vers és a kiállítás kapcsolatának érzékeléséhez elég, ha körbepillantunk a kiállítótérben, hiszen a tárlat egy művész életpályájának és az azt színesítő kedves pillanatoknak a tere.

"A világ Isten-szőtte szőnyeg,
 Mi csak visszáját látjuk itt,
És néha - legszebb perceinkbe
 A színéből is - valamit."

Kósa Klára jubileumi kiállítása a pályán eltöltött 55 évének munkái közül válogat, ezalatt a több mint fél évszázad alatt, pedig számos kiváló művészt ismerhetett meg, dolgozhatott együtt, így ez a csoportos kiállítás a gazdag életpálya sokszínű ismeretségeinek is az ünnepe. 55 vendégművész, 55 barát, pályatárs, 55 történet. Fazekasok, keramikusok, textilművészek, könyvtervező művész, üvegművész, szobrászok, babakészítő mesterek, grafikusok, köztük szabadon alkotók, tanszékvezető egyetemi tanárok: a magyar művészvilág színe-javának egy része együtt ünnepel Kósa Klára jubileumi kiállításán.

Az alkalomhoz leginkább illő műtárgy szerintünk A zene a virágok között című kerámia mű, amely címéhez híven szorosan kapcsolódik a farsangi időszak elmaradhatatlan kellékéhez, a zenéhez, tánchoz. A három alak hangszerekkel a kezében jeleníti meg a zenét, szinte hallható a dallam, amit a fuvola és a hárfa játszik. A műalkotás nem nélkülözi az apró és szerethető részleteket sem. A szereplők ruháinak mintája, színei mind szemet gyönyörködtető kompozícióvá válnak a néző előtt. A közelgő tavasz érzékeltetése a zöld növények megjelenítése, a tél végét, a muzsikaszóban gazdag tavasz közeledtét engedi sejtetni.

Így mi is csak azt mondhatjuk mindenkinek, aki e sorokat olvassa, tekintse meg a kiállítást, legyen ez számára a szép tavasz egyik ünnepe, a művészeté, a sokéves barátságoké és természeté, amely minden évben megújul a tél után és új színeket, új zenét hoz a szívekbe.

A februári hónap műtárgya megtekinthető Kósa Klára akadémikus asszony „Legszebb perceink…" című jubileumi kiállítása keretében, 2022. április 30-ig a Pesti Vigadó Földszinti kiállítóterében. 

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Jovián György: Pallium Mariae - A hónap műtárgya / 2022. január

Ruth Gilmour: Loose Gatherngs I-III. - A hónap műtárgya / 2021. december

Görgényi István: Céllövészet - A hónap műtárgya / 2021. november

Szentpétery Ádám: Covid20 - A hónap műtárgya / 2021. október

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / 2021. szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / 2021. augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / 2021. július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / 2021. június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / 2021. május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / 2021. április

Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / 2021. március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / 2021. február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / 2021. január

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.