Hírek

Kovács Miklós: terített asztal
2024. 03. 14.
Kovács Miklós: terített asztal
Kovács Miklós: terített asztal

A Kékfestő - A hónap műtárgya 2024. március

A terített asztal fontos szerepet tölt be életünkben. Legyen akár ünnepi, vagy puritán módon egyszerű, mindig közösségteremtő hely, hiszen a közös étkezés egy olyan szertartás, amelynek hangulatát emeli a szépen megterített asztal, érdemes tehát időt fordítani rá.

Kovács Miklós: terített asztal

A Kékfestő Kovács Család kiállításának terített asztalát csodálatos – a jellegzetes kék színben, és a család mintájában pompázó – szalvéták és festett tojások díszítik, megidézve a Húsvét hangulatát.

A húsvéti ünnepkör aktualitása összeköti a népművészetet és az olyan népszokásokat, mint például a locsolkodás, a tojásfestés, vagy a hagyományos húsvéti lakoma. Sonkát nem tudunk átnyújtani önöknek, ezért a húsvéti tojásfestés hagyományos, generációk óta öröklődő praktikáiból szeretnénk egyet feleleveníteni.

Kovács Miklós: terített asztal

A berzselt tojás elkészítése nagyon egyszerű.

Gyűjtsünk szép formájú leveleket, virágokat, nedvesítsük be, majd tegyük rá a tojásokra. Ezután borítsuk be nylonharisnyával, alaposan szorítsuk rá és cérnával kössük össze a végét, mintha kis batyu lenne. Ezeket a batyukat különböző természetes festékkel színezett vízben megfőzhetjük, vagy áztathatjuk, akár egy éjszakán át.

Kék színt lilakáposzta levével kaphatunk, ha hidegen áztatjuk benne a tojásokat.
Vöröshagyma héjával vörösesbarna, csipkebogyóval rózsaszín lesz a tojás.
Céklával élénkebb pirosat, míg narancssárgát kurkumával, vagy curryvel érhetünk el.
Spenóttal, csalánnal élénk zöld színhez juthatunk.

Ha elkészültek a tojások, érdemes vékonyan bekenni valamilyen zsiradékkal, hogy fényesebb legyen a festék. Sok sikert kívánunk!

A hónap műtárgya megtekinthető A Kékfestő című tárlaton április 28-ig, mindennap  10:00 és 19:00 óra között, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében.