Hírek

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa
2018. 11. 30.
Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa
Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Lesti Árpád írása

1868 december 10-én, ugyanis Robert Schumann műveinek leghitelesebb előadója, felesége, Clara Schumann lépett fel újra a városban. Zongoratanár édesapa és énekesnő édesanya – nem csoda, ha a Clara Wieck néven 1819-ben Lipcsében született leány első nyilvános fellépésére már hét évesen sor került, s 1837-re a kontinens egyik legtehetségesebb zongoravirtuózaként tartották számon, aki zeneszerzőként is egyre sikeresebbé vált. Ebben az évben eljegyezte apja egyik tanítványa, Robert Schumann, akitől apja eltiltotta, ezért barátaikon valamint Clara koncertjeibe becsempészett zenei üzeneteken keresztül tartották a kapcsolatot. A szülői ellenállása dacára 1840-ben össze is házasodtak, eközben sikereik folyamatosak - egyetemen tanítottak, külföldi turnékon vettek részt. 1854-ben a férjen mentális problémák jelentkeztek, és sikertelen öngyilkossági kísérletét követően szanatóriumba került, ahol két év múlva meg is halt. A még mindig csak 37 éves, nyolc gyermekes Clara Schumann hamarosan a munkába temetkezett.

Férje műveinek hiteles előadója, az egyetlen, aki Robert Schumann által elképzelt módon elő is tudta adni azokat. Emellett folyamatosan írta zeneműveit – ugyan az évek során többségük elkallódott -, tanított, összerendezte és kiadta férje műveit, valamint fellépett egészen 1891-ig, 72 éves koráig! Koncertkörútjain folyamatosan játszotta, így ismertette meg Schumann darabjait az értő közönséggel – erre nagy szükség is volt, hiszen már nagybeteg a zeneszerző, amikor műve elsőként csendült fel Pesten, felesége koncertjén.

Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kis termében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény" szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etüdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára.

PROGRAMAJÁNLÓ

150 ÉVVEL EZELŐTT A PESTI VIGADÓBAN  | 2018.12.10. 19:30  |  DÍSZTEREM

Regisztráció

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"