Hírek

Kultúrszövet a YouTube-on!
2023. 02. 02.
Kultúrszövet a YouTube-on!
Kultúrszövet a YouTube-on!

A Pesti Vigadó podcast első évadának negyedik, ötödik és hatodik adása, már a Pesti Vigadó YouTube csatornáján!

A Pesti Vigadó 2021. őszén indította útjára Kultúrszövet - Művészet az éterben! című podcast műsorát. Az első évad témája a kultúra volt, amely átszövi az egész évet, hiszen az év során minden hónapban találkozunk művészettel kapcsolatos jeles napokkal. Műsorunkban vendégeinkkel a különböző művészeti ágakat jártunk körbe a jeles napok apropójából, mindig több aspektust megvizsgálva, hiszen a kultúra több szinten megjelenik az életünkben. A szöveteinkig hat, belénk ivódik, formál minket.

A negyedik adásunkban Dinyés Somával, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyával, valamint Sváb Zsófia ének-zene tanárral, karvezetővel, a Szent István Filharmónikusok közönség- és rendezvényszervezőjével, a Musica Nostra kórusának énekesével beszélgettünk a magyar kórusok napja kapcsán a kórusok népnevelő hatásáról. Arról, hogy miért fontosak a kórusok, milyen ereje van egy kórusnak, hogyan működnek, vagy hogy mitől lesz sikeres egy-egy csapat?

Az ötödik részben Káldi Attilával, az angliai Southendi Magyar Közösség, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alapítójával beszélgettünk a magyar kultúra napja kapcsán, a külföldön élő magyar diaszpóraközösségekről. Többek között szóba került az, hogy milyen programokon keresztül „él" a közösség? Mennyire más a magyar kultúra napjának megünneplése a diaszpórákban, mint itthon Magyarországon? Alkalmasak-e ezen rendezvények a magyarság tudat megőrzésére, illetve, hogy mi az a Kőrösi Csoma Sándor Program és miben tud segíteni a helyi magyar közösségeknek?

A hatodik epizódban Neumann Ilona mesternővel, táncpedagógussal, a Magyar Operaház egykori balerinájával beszélgettünk a február 2-i Tutu Day, vagyis a Balettszoknya napja kapcsán a balett kialakulásáról, népszerűségéről, jótékony hatásairól, a testtudatról és a felnőtt balettről.

A podcast adások elérhetőek a Pesti Vigadó YouTube csatornáján.