Hírek

Kultúrszövet a YouTube-on!
2023. 03. 14.
Kultúrszövet a YouTube-on!
Kultúrszövet a YouTube-on!

Immáron a Pesti Vigadó podcast első évadának összes adása visszahallgatható a Pesti Vigadó YouTube csatornáján!

A Pesti Vigadó 2021. őszén indította útjára Kultúrszövet - Művészet az éterben! című podcast műsorát. Az első évad témája a kultúra volt, amely átszövi az egész évet, hiszen az év során minden hónapban találkozunk művészettel kapcsolatos jeles napokkal. Műsorunkban vendégeinkkel a különböző művészeti ágakat jártunk körbe a jeles napok apropójából, mindig több aspektust megvizsgálva, hiszen a kultúra több szinten megjelenik az életünkben. A szöveteinkig hat, belénk ivódik, formál minket.

A hetedik adásunkban Nagy Viktor Jászai Mari-díjas színházi rendezővel, Érdemes Művésszel, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetőjével, valamint Oláh Zsolt színházi elemzővel, az MMA Ösztöndíjprogramjának résztvevőjével, a március 27-i színházi világnap kapcsán beszélgettünk. Szó volt a színház eredetéről, a színjátszás és a színházak feladatáról, a színházi közönség változásairól, valamint arról, hogy mitől is igazán jó egy színdarab. Továbbá beszéltünk a fővárosi és vidéki társulatokról, a Pesti Vigadóban látható SZÓ-SZÍN-JÁTÉK sorozatról, illetve az utánpótlásról és a színészek lehetőségeiről a szakmán belül.

A nyolcadik, s egyben az évad utolsó részében az április 11-i magyar költészet napja kapcsán arról beszélgettünk, hogy mivel ad többet, vagy mást egy vers, mint egy prózai mű, illetve, mik a versírás sajátosságai. Szó esett az irodalmárok elfogadottságáról, valamint, hogy milyen pályamodell áll a fiatal költők, írók előtt. Továbbá, érintettük azt a kérdéskört, hogy hogyan lehetne népszerűsíteni a fiatalabb generáció számára a költészetet, s hogy mi lehet az irodalom jövője. Vendégeink voltak: Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, író, a Magyar Írószövetség volt elnöke, valamint Nagy Lea, Debüt díjas költő, szerkesztő.

A podcast adások elérhetőek a Pesti Vigadó YouTube csatornáján.