Hírek

Lia Shvelidze – Dora Maar
2024. 06. 10.
Lia Shvelidze – Dora Maar
Lia Shvelidze – Dora Maar

Női művészek – A korszak arcai - A hónap műtárgya 2024. június

Lia Shvelidze 1957-ben született, a főleg férfiak által képviselt festészeti világban szinte egyedüli nőként, a 20. századi georgiai művészet kiemelkedő szereplője. Művészetének visszatérő témája a nőiség, a női test, gyakran önmagát ábrázolva, önreflexíven és nem ritkán konceptuális megközelítésben.

A hónap műtárgyának választott Dora Maar című képen is egy hason fekvő női alakot látunk, fedetlen felsőtesttel, és a Picasso festménnyel a hátán, amely finoman kontextualizálja a női szexualitást és Shvelidze visszatérő témáit idézi.

Lia Shvelidze – Dora Maar 2007.

Dora Maar Picasso egyik partnere volt, visszatérő szeretője, akivel, mint olyan sok más nővel, Picasso kegyetlenül és önzőn bánt. A testi és lelki zsarnokság sok formáját tanúsította a nagy művész, mindazonáltal Dora Maar visszatérő alakja festményeinek, az életmű egyik fontos múzsája (Síró nő, Portré Dora Maarról). A hosszú évekig tartó kapcsolat során számos alkotásban voltak egymásra hatással, Dora Maar dokumentálta például a Guernica elkészítését is.

Lia Shvelidze Dora Maar című festménye a mosolygó fekvő nővel, és a felette súlyosan ránehezedő keretezett portréval szokatlan kompozíciót és tematikát hoz létre. A festmény felső 2/3 -át Picasso ferde portréja foglalja el, mellyel jelzi a festő akaratos elnyomását. A női alak a festmény és a Picasso okozta traumák alatt fekszik, azonban mosolyra hajlik a szája, ami egy felszabadító gesztusként is értelmezhető. A meztelen alak a síró nőt ábrázoló portré ellenére is tud lebegni.

A május 29-én tartott megnyitó ünnepségen a művész, Lia Shvelidze személyesen vett részt.

A hónap műtárgya megtekinthető június 30-ig a Női művészek – A korszak arcai című  kiállítás keretein belül a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótereiben.