Hírek

Műtárgyak Éjszakája a Pesti Vigadóban
2022. 05. 31.
Műtárgyak Éjszakája a Pesti Vigadóban
Műtárgyak Éjszakája a Pesti Vigadóban

Nagy népszerűségnek örvendtek a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál Pesti Vigadós programjai.

A háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 50 fővárosi helyszínén közel 100 program várta az érdeklődőket. A kínálat az eddig megszokottakhoz hasonlóan nagyon színes volt: a kiállítások és szakmai előadások mellett, többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagította a programválasztékot.  

Az idén május 26-a és 28-a között megrendezett Műtárgyak Éjszakája Fesztivál kezdeményezéshez, a Pesti Vigadó is csatlakozott. Május 26-án Napszentület a Vigardában címmel, budai panorámával megkoronázott Épülettörténeti sétán vehettek részt az érdeklődők, május 27-én pedig egy rendhagyó tárlatvezetés keretein belül ismerhették meg a Pesti Vigadó Üzenet című kiállításának műalkotásait.

A Műtárgyak Éjszakája alkalmából szervezett Épülettörténeti sétánk során, vendégeink betekintést nyerhettek a Pesti Vigadó épületébe és kalandos történetébe. Megemlékeztünk Liszt Ferencről, kinek a neve az épület történetével egybeforrott. Meglátogattuk az egykori fényűző báloknak helyet adó Dísztermet, mely olyan híres események helyszínéül szolgált, mint az 1882-es Írók bálja, Ferenc József és Sisi koránázási bankettje, vagy a valaha volt legköltségesebb bál, amelyet a Nemzeti evezős-vitorlás egylet szervezett 1870-ben. A Déli teremben felelevenítettük a múlt fontos eseményeit, beszélgettünk Budapest születéséről és a kiegyezést követő városfejlesztésekről. Kinéztünk a Panoráma folyosó hatalmas ablakain, ahol megcsodálhattuk közelebbről is a Vigadó épületét díszítő szobrokat, valamint az egykori Hangl Márkus Kioskjának helyt adó Vigadó teret is. Utunkat a Panoráma teraszon fejeztük be, ahol káprázatos kilátás tárult elénk a budai hegyekre, melyet a naplemente csodálatos látványa koronázott meg. 

A Mág Kata által vezetett május 26-i Napszentület a Vigardában című Épülettörténeti séta, fotó: Patkó Zsuzsanna/PestiVigadó

Az Üzenet című kiállítás tárlatvezetése izgalmas hangulatban telt. A résztvevők megtekinthették a teljes tárlatot, ahol előhívhatták saját élményeiket, emlékeiket és asszociációikat a megtekintett műalkotásokkal kapcsolatban. Közös gondolkozáson és utazáson vehettek részt, melynek során megfejthették milyen üzenetet rejt számukra egy-egy alkotás. Az utazás során pedig az is kiderült, hogy míg egyikünk számára a gyermekkor elmúlását szimbolizálja egy festmény, addig másikunk egy vidáman kacsintó arcot lát benne.

Mihály Regina a május 27-i Üzenet című kiállítás tárlatvezetésén, fotó: Patkó Zsuzsanna/Pesti Vigadó