Hírek

Rajzpályázat
2022. 03. 09.
Rajzpályázat
Rajzpályázat

Feszl Frigyes születésének 200. évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdet a Pesti Vigadó „A tündérpalota híres-neves eseményei" címmel, két korcsoportban: alsó és felső tagozatos általános iskolások részére.

Történelmi áttekintés:

A Duna-partján épült tündérpalota a magyar építészet egyik kiemelkedő alakja, Pollack Mihály (1773-1855) klasszicista stílusú alkotása volt, amely francia elnevezéssel „Redoute"-ként (a mai Vigadó elődje) vált ismertté. Tanúja volt a reformkor polgárosodási törekvéseinek, az 1838-as nagy pesti árvíznek és az első népképviseleti országgyűlésnek. A régi Vigadót a szabadságharc idején, 1849. május 15-én Hentzi osztrák tábornok ágyúval szétlövette. A megsemmisült Redoute helyén Feszl Frigyes tervei alapján épült palota a Vigadó nevet kapta, mely 1865-ben nyitotta meg kapuit. Az új épület számos fontos eseménynek adott otthont. Sisi és Ferenc József koronázási ünnepségére 1867-ben került sor. 1873-ban itt született meg Budapest: Óbuda - Buda és Pest városrészek egyesítésével. A Vigadó a bálok elsőszámú helyszíne volt. 1882. február 12-én rendezték meg az Írók bálját, ahol élő telefonos összeköttetést létesítettek a Nemzeti Színházzal, az akkori bálozók bele is hallgathattak a színészek éppen folyó játékába. Számos híres művész adott koncertet az épületben, többek között Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán és még sokan mások. Az épület rövid időn belül a főváros kulturális életének kedvelt központja lett.

A rajzpályázat paraméterei:

  • A rajzpályázat egyéni pályázat, amelyet A3-as méretben szabadon választott technikával lehet elkészíteni.
  • Az alkotásokat elektronikus úton kérjük beküldeni a kozonsegszolgalat@vigado.hu- e-mail címre! A tárgyba írják bele a pályázat címét: „A tündérpalota híres-neves eseményei"!
  • A fájl mérete ne legyen nagyobb mint 5 Mb. a kép legalább 300 dpi felbontású legyen.
  • A pályázatok beérkezésének határideje: 2022. április 11.
  • A pályázaton való részvétel feltétele a szülő/gondviselő által kitöltött és a fentiekkel együtt leadott felhasználási jogról való lemondó nyilatkozat és adatlap.
  • A beérkezett munkákat a zsűri, korcsoportonként bírálja el és az első három helyezettet díjazza.
  • A pályázaton nyertes alkotásokat készítő diákok elektronikus úton, legkésőbb 2022. április 20-ig kapnak értesítést.

 

A rajzpályázat elbírálása:

  • A kiválasztott pályázatokból kiállítás készül a 2022. május 7-én tartandó Nyitott Ház program során a Pesti Vigadó épületében, ahol közönségdíj is meghirdetésre kerül.
  • Az elektronikus értesítést követően a kiválasztott pályázatokat a Pesti Vigadó Közönségszervezési és Turisztikai Csoportjának kérjük beküldeni április 27-ig.
  • A borítékra kérjük, írják rá: „A tündérpalota híres-neves eseményei"

 

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.