Hírek

Szunyoghy András: Ceruzarajz
2021. 07. 26.
Szunyoghy András: Ceruzarajz
Szunyoghy András: Ceruzarajz

Minden, amit a ceruza használatáról tudni kell

Szunyoghy András festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A Kis rajziskola, A ló művészi anatómiája, a Nagy rajziskola és a Rajz ABC: kezdőknek és haladóknak sikere után az MMA Kiadó gondozásában jelent meg a művész legújabb könyve Ceruzarajz – Minden, amit a ceruza használatáról tudni kell címmel.

Lapról lapra, fokozatosan tárul fel előttünk a rajzolás, ábrázolás mibenléte: „ez a könyv a rajztanulás eszenciáját tartalmazza a legegyszerűbb térformáktól a legbonyolultabb alakrajzig" – írja bevezetőjében a szerző. A mű jól strukturált, egymásból következő fejezetekből áll. Szemléletes képanyag és szöveg segíti a rajztanulást, vagy csak a rajzolás lépéseinek megértését. Beszél a térről, megmutatja, hogyan kell le- és megmérni a lerajzolni kívánt dolgokat. Megismertet a „nézőkével", amit segítségül hívhatunk a pontos ábrázolás eléréséhez. Feleleveníti a perspektíváról tanultakat, miközben beavat a kockológiába, azaz az egyszerű síkidomok, mértani testek lerajzolásába. Ha már idáig eljutottunk, néhány alaptechnika következik, úgymint a papírválasztás, tónusozás, árnyalatok, papírceruza, radír.

Finom humorérzéke csillan meg, amikor a tananyagba becsempészi a krokit, s beavat a kroki rajzolás rejtelmeibe. Innen már csak egy nagy lépés, és máris a fejábrázolásánál vagyunk. Az egészleges megközelítésen túl a részletekre figyelve tanulhatjuk meg a szem, az orr, a száj, a fül rajzolását. Ha mindezeket jól begyakoroltuk, összetettebb kompozíciókra is vállalkozhatunk. Egy-egy példán keresztül a csendélettel ismerkedhetünk meg, miközben további praktikák birtokosai lehetünk: rajzolhatunk radírral, fehér ceruzával, grafitporral, de megtudhatjuk, hogy mire jók az ecsetek, a szarvasbőr, a filc etc. A „rajziskolát" a legérzékenyebb témával, az akt rajzolásával zárja, amit anatómiai ismeretekkel, praktikus tanácsokkal hátterez meg a mester. Mindazok, akik tanulják vagy tanítják a grafikai ábrázolást, illetve akiket megérint a klasszikus vizuális illusztrációk megjelenítése, hasznos támpontokat kaphatnak a könyv olvasása során.