Hírek

Szurcsik József: Három hajlék
2022. 03. 11.
Szurcsik József: Három hajlék
Szurcsik József: Három hajlék

Kinek a pokla ma Dante pokla? / A hónap műtárgya - 2022. március

Március havi választásunknak szomorú aktualitást adnak az Ukrajnában zajló háborús események, de nagyon reméljük, hogy ezt az időszerűségét mielőbb elveszíti azzal, hogy helyreáll a béke!

Szurcsik József Három hajlék című képét elemezve a megnyitón Draskóczy Eszter irodalomtörténész megvilágította: „a mű békés tájba illesztve, látható emberi jelenlét nélkül ábrázolja a háborús pusztítást, a felgyújtott házakat és templomokat. Három egyforma ház ég egyformán gomolygó füsttel. A cím felidézi a bibliai gyökerű, az ókeresztény és középkori irodalomban is elterjedt fogalmat: a hajlékot, mint a lélek túlvilági otthonát, mely lehet a boldogok „fénytől ragyogó hajléka" vagy a kárhozottak számára fenntartott ház, ahol egy hóhér aprítja az érkezőket. Szurcsik képén azonban nincs különbségtétel a jók és a rosszak házai között, a három színterű túlvilág helyett csupán egy színtér tükrözését látjuk. A folyó a Léthé is lehetne, ám ahelyett, hogy eredeti funkciója szerint az elkövetett bűnök elfelejtését tenné lehetővé, azáltal, hogy mindkét oldalán ugyanaz a rémkép látható, azt az üzenetet hordozza, hogy az emberi gonoszság nyomai eltörölhetetlenek."

Szurcsik József: Három hajlék, 2019. akril, olaj, vászon; 185 × 200 cm, fotó: Alapfy László

Szurcsik József (1959) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1985-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán. Műveivel rendszeresen szerepel hazai és külföldi tárlatokon, szimpozionokon, Mexikótól Japánig. Egyéni kiállításai voltak Szófiától Helsinkin át New Yorkig. 2015-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének vezetője, 2021-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem általános rektorhelyettese.

„Az ember és környezete, egyén és társadalom, az egyén és belső világa foglalkoztatja munkáiban... A '90-es évek társadalmi kérdéseket feldolgozó, a hatalom megnyilvánulásait firtató műveit, a 2000-es évektől az egyén belső vívódásait tükröző művek követik. Gyakran megjelenik nála a helyét kereső szubjektum, a földi pokol, az 'ember embernek farkasa' témája… Legújabb képeinek sajátos témája a „világvége" hangulatot direkt módon, vagy sejtelmesen megidéző misztikus táj, égi jelekkel."

/kiemelés a katalógusból/

A márciusi hónap műtárgya megtekinthető a Kinek a pokla ma Dante pokla? című kiállítás keretében, 2022. április 24-ig a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében. 

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Kósa Klára: Zene a virágok között A hónap műtárgya / 2022. február

Jovián György: Pallium Mariae - A hónap műtárgya / 2022. január

Ruth Gilmour: Loose Gatherngs I-III. - A hónap műtárgya / 2021. december

Görgényi István: Céllövészet - A hónap műtárgya / 2021. november

Szentpétery Ádám: Covid20 - A hónap műtárgya / 2021. október

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / 2021. szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / 2021. augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / 2021. július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / 2021. június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / 2021. május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / 2021. április

Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / 2021. március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / 2021. február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / 2021. január

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.