Hírek

Teltházas séták Valentin napon!
2020. 02. 17.
Teltházas séták Valentin napon!
Teltházas séták Valentin napon!

Negyven pár töltötte velünk a Bálint-napot.

A Pest Vigadó idén is épülettörténeti sétával és koncerttel tette varazslatosabbá az év egyik legromantikusabb napját. Idegenvezetőinknek köszönhetően megannyi izgalmas történetet ismertek meg a látogatók, majd a Makovecz teremben ünnepi fényekben hallgatták meg a szerelmes fuvola- és zongora játékot.

"Szent Valentin odafenn nagy úr már,
Kedvéért sok madár ezt énekli,
Most üdvöz légy hát nyár, lágy napsugár,
Ki a téli időt feledteti."

Az angolszász területen e nap népszerűsége Geoffrey Chaucer, angol költőnek a „Madarak parlamentje" (Parlement of Fowls) című költeményére nyúlik vissza, mely 1383-ban feltehetően II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre készült és melyet azon első alkalommal adtak elő. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon.

Magyarországon a népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Forrás: Wikipédia