Koncert

Helyszín: Díszterem

Az orosz zongora - Maraton 2. koncert

IV. Orosz Zenei Fesztivál - Csajkovszkij 180+1

2021-ben 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben Csajkovszkij lesz fókuszban, akinek tavaly ünnepeltük születésének 180. évfordulóját. Szabó Marcell, a fesztivál művészeti vezetője olyan programot állított össze a fesztiválra, melyen minden koncerten más-más hangszer van a középpontban. A Pesti Vigadóban a zongora kap kiemelt szerepet. A zongoramaratonon Csajkovszkij mellett Prokofjev, Rahmanyinov és Muszorgszkij művei is felcsendülnek a fesztiválon.

Mini-maratoni koncertjeinken az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: kétzongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek.


Rachmaninov I. szvitjét Csajkovszkijnak ajánlotta és egyik levelében úgy is hivatkozott rá, mint zenei képek sorozata (erre utal a „Fantázia-tablók” alcím is). A négytételes kompozíció négy költő versét dolgozza fel. A maraton magját Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartoznak és a Csipkerózsikából nem más készített átiratot, mint a fiatal Rachmaninov. A mese-vonalat erősíti Prokofjev örökérvényű darabja, a Péter és a Farkas, melyet az orosz zongorista-pedagógus Tatjana Nyikolajeva írt át. A maraton zárásaként Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” ciklusában Hartmann festő barátja valódi és képzeletbeli képei elevenednek meg lelki szemeink előtt, melynek tablói a nyitó Rachmaninov szvittel rezonálnak.

Műsor:

Négykezes koncert

CSAJKOVSZKIJ - RAHMANYINOV: Csipkerózsika szvit op.66a - 20’
CSAJKOVSZKIJ - LANGER: Hattyúk tava szvit op.20a - 21


Fellépők: BALOGH Ádám, SZABÓ Marcell - zongora

 

További programok:

2021.10.09. 11:00 - Az orosz mese - Koncert gyerekeknek

2021.10.09. 18:00 - Az orosz zongora - Maraton 1. koncert

2021.10.09. 20:30 - Az orosz zongora - Maraton 3. koncert

 

Szervező: IV. Orosz Zenei Fesztivál  “Csajkovszkij 180+1“

Időpontok
2021.10.09.-19:15