Koncert

Helyszín: Díszterem

Az orosz zongora - Maraton 3. koncert

IV. Orosz Zenei Fesztivál - Csajkovszkij 180+1

2021-ben 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben Csajkovszkij lesz fókuszban, akinek tavaly ünnepeltük születésének 180. évfordulóját. Szabó Marcell, a fesztivál művészeti vezetője olyan programot állított össze a fesztiválra, melyen minden koncerten más-más hangszer van a középpontban. A Pesti Vigadóban a zongora kap kiemelt szerepet. A zongoramaratonon Csajkovszkij mellett Prokofjev, Rahmanyinov és Muszorgszkij művei is felcsendülnek a fesztiválon.

Mini-maratoni koncertjeinken a zongoraművek kapják a főszerepet. Orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: kétzongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek.

A zongoramaraton harmadik előadása szólókoncert. Három programzene lesz terítéken három orosz zeneszerzőtől. A műsor első darabjával megemlékezünk Szergej Szergejevics Prokofjev zeneszerző születésének 130 éves évfordulójára. Prokofjev edukációs céllal írott Péter és a farkas művét az orosz zongoraművész-zongoratanár, Tatjana Nyikolajeva írta át, aki a Zeneakadémián is adott hangversenyt az 50-es években. Csajkovszkij ritkán hallott Dumka zongoradarabjának az alcíme „jelenetek egy orosz faluból”, a falusi lét minden öröme és bánata megjelenik a kompozícióban. Zárásként Muszorgszkij zongoraciklusa hangzik el, melyet építész-festő barátja, Hartmann halála után írt meg. A sorozatban valódi és képzeletbeli festmények elevenednek meg, melyeket a visszatérő „sétamotívum” köti össze.

Műsor:

Szólókoncert

Sz.PROKOFJEV - T.NYIKOLAJEVA: Péter és a Farkas op.67
P.I.CSAJKOVSZKIJ: Dumka op.59
M.MUSZORGSZKIJ: Egy kiállítás képei


Fellépő:SZABÓ Marcell - zongora

 

További programok:

2021.10.09. 11:00 - Az orosz mese - Koncert gyerekeknek

2021.10.09. 18:00 - Az orosz zongora - Maraton 1. koncert

2021.10.09. 19:15 - Az orosz zongora - Maraton 2. koncert

 

Szervező: IV. Orosz Zenei Fesztivál  “Csajkovszkij 180+1“

Időpontok
2021.10.09.-20:30