Koncert

Helyszín: Díszterem

Ellentétek vonzásában

Elmarad!

További információkért és a jegyvisszaváltással kapcsolatos hírekért kérjük, keresse fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar weboldalát.

Pászti bérlet 1.

Frank Martin a Genfi Rádiótól kapott felkérést 1944-ben egy – a világégés után előadandó – mű megírására. Később így beszélt erről: „Nem voltak illúzióim a háború végét követő békét illetően. Az illúzió hiánya azonban nem akadályozott meg abban, hogy megpróbáljam kifejezni a mélységes kétségbeesést és a fényes jövő reményét. […] Krisztus szavaival elmondom az abszolút megbocsátás iránti kérelmet – amint azt a tanítása tartalmazza –, amely nélkül az igazi béke elképzelhetetlen.”

A komponista a Biblia részleteinek felhasználásával idézi meg a háborút, a felszabadulást, Jézus tanítását és a megbékélést. A darab végül az In terra pax – Béke a Földön címet kapta.

Műsor:

Frank MARTIN: In terra pax 

Szalai-Illés Gabriella - szoprán 

Szántó Andrea - alt

Pataky Dániel - tenor

Haja Zsolt - bariton

Gáspár István - basszus

***

Francis POULENC: Gloria

Széll Cecília - szoprán

Közreműködik:

A Magyar Állami Operaház Zenekara

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Somos Csaba

Francis Poulenc, a legendás 20. századi újítók, a Hatok tagja volt. Egy mértékadó zenekritikus azt írta róla: „félig gazfickó, félig szerzetes”. Az 1959/60-ban komponált Gloria szerzetesi mivoltát igazolja. A hattételes mű a boldogságkeresés egyedi formája, a tiszta szépség sugárzása teszi oly különlegessé. Zenei eszközeiben visszafogott, formái letisztultak, a szopránszóló pedig maga a reménység. „Talán elkerülhetem ennek fejében a poklot” – írta a műről a komponista néhány évvel később.

Szervező: Nemzeti Filharmonikusok

Időpontok
2020.11.16.-19:30